Dags att köpa robotgräsklippare? Tänk på detta!

Robotgräsklipparen har slagit igenom på bred front. Numera finns det en uppsjö av märken och modeller att välja mellan, och priserna varierar enormt. Här är sex viktiga punkter att tänka på inför köpet!

robotgrasklippare


Innan man väljer robotgräsklippare är det viktigt att mäta upp sin gräsmatta och fundera över vilka behov man har. Ju mer komplex gräsmattan är, desto mer avancerad behöver gräsklipparen vara. Prisspannet för en robotgräsklippare för privat bruk ligger runt 10 000–50 000 kronor. Många robotgräsklippare uppfyller liknande behov, och en billigare variant kan vara fullt tillräcklig för en enklare tomt. Det kan dock vara smart att välja ett märke som har lättillgänglig service och reservdelar ifall något går sönder och när man behöver köpa nya knivblad. Här listar vi några andra viktiga aspekter att fundera på inför valet:  

1. Kapacitet, klippbredd och klipptid

Ytkapaciteten, hur stor gräsmatta som gräsklipparen är anpassad för, är en viktig aspekt.  

Det finns robotgräsklippare som klarar av att klippa upp till 5 000 kvm stora gräsmattor. Har man större gräsmatta än så, går det bra att skaffa flera robotar som jobbar parallellt. 

Ju större ytkapacitet gräsklipparen har, desto färre timmar behöver den klippa per dag. Det kan vara bra att tänka på om man till exempel vill undvika att den är på under natten eller en viss del av dagen, som när barn och husdjur är ute och leker. Att maskinen har en överkapacitet när det gäller storleken på gräsmattan är därför bra. 

Klippbredden på maskinerna varierar, och ju bredare den är, desto snabbare går klippningen. En robot med en klippbredd på 56 cm kan exempelvis klippa 3 ggr snabbare än en med 18 cm klippbredd, enligt återförsäljaren TrädgårdSmart.

Långa klipptider är också fördelaktigt. Klipptiden berättar hur lång tid som robotgräsklipparen kan vara ute innan den behöver laddas igen. En lång klipptid gör klippningen mer komprimerad under dagen.

2. Terrängegenskaper

Finns det kuperade områden av gräsmattan? Då är det viktigt att titta på hur många graders lutning som gräsklipparen klarar av. Det finns robotgräsklippare med särskilda däck som kan hantera backar med så mycket som 70 % lutning, vilket motsvarar 35 ° lutning. Det är lätt att blanda ihop begreppen, men 35 % lutning är lika med 19 °, och 45 % lutning är lika med 24 °. Tomtens lutning kan du mäta med en meterlång planka och ett vattenpass (vilket även brukar finnas i smarta mobiltelefoner). 

Har gräsmattan flera smala passager, eller är indelad i olika zoner, bör gräsklipparen också vara anpassad för det. Vissa modeller klarar av köra igenom trånga gångar på ned till 60 centimeters bredd.

robotgräsklippare 

Robotgräsklipparens begränsningskabel kan antingen grävas ner eller fästas så tätt ovan mark att den inte syns när gräset växer.
Foto: Istock

3. Ljudvolym

Robotgräsklipparen ger ifrån sig ett lätt brummande ljud från motorn. Jämför decibeltalen, och be gärna om en demonstration i butik för att uppleva ljudnivån om det går. Många robotgräsklippare ligger på omkring 68 dB. De tystaste modellerna har en ljudvolym på 58 dB. 

4. Knivblad

Storleken på knivbladen varierar mellan olika modeller. Fördelen med små knivblad är att de klipper gräset finare, som om det vore klippt med sax, och att ljudnivån är lägre. 

Har man dock mycket små kvistar och kottar som faller ner på gräset är det bättre att satsa på en modell med större stålknivar som slår av gräset med mer kraft. 

Små knivblad kan behöva bytas efter drygt en månad, medan stora knivblad vanligtvis inte behöver bytas på en hel säsong. 

Det är bra att kontrollera skärpan på bladen med jämna mellanrum. Om de inte lätt kan dela på en bit papper är det dags att byta ut dem. Skarpa knivar gör klippandet mer effektivt och får gräset att behålla sin gröna färg bättre. 

5. Tekniska färdigheter 

Många robotgräsklippare har smarta uppkopplade system och appstyrning. Vissa som har inbyggd Wifi och GSM-modul går till och med att tala med, och du styra den med rösten i mobilen. Du kan få meddelande om när roboten har fastnat, och är den utrustad med GPS kan du alltid se var den är, vilket kan kännas tryggt. 

En del modeller har även särskild kamerateknik som läser av omgivningen och byter riktning när störande element som människor kommer för nära. 

 

blixt

Skydda robotgräsklipparen från åska.
Foto: Istock

6. Vädersäkerhet

Att det är enkelt att justera klippningen beroende på tid på säsongen och hur snabbt gräset växer är en fördel.  

Vissa robotgräsklippare har regnsensorer som stänger av maskinen vid regn medan andra är utrustade för att även klara klippning vid regn

Något annat som man bör tänka på är att det är lätt hänt att robotgräsklipparen får omfattande skador i samband med åsknedslag. När man skaffar en robotgräsklippare är det därför smart att köpa till och installera ett åskskydd. Med ett sådant kan man säkerställa att robotgräsklipparen inte skadas av åska, även när man inte är hemma och kan dra ur elkablarna. 

Källa: Trädgårdssmart.se, Robotexperten.se, Byggahus.se 

Läs också: 7 tips för dig som vill skaffa robotgräsklippare  

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar