Dela med dig av din trädgård!

Mäktar du inte med trädgården i höst? Nu finns möjligheten att dela din trädgård med andra trädgårdsintresserade som gärna kommer och odlar och påtar hos dig.


Är det här hösten då du inte orkar med beskärning av växter och plantering av höstblommor? Dela med dig av din trädgård i stället och hoppa över trädgårdsstressen i år. Co-Grow är en kostnadsfri tjänst för trädgårdsdelning där du kan komma i kontakt med personer med ett odlingsintresse, men som saknar en egen trädgård att odla i.

Miljövänligt och hållbart

Hej Rebecka Haglund, grundare av Co-Grow. Varför ska jag dela min trädgård med andra? 

– För att det är hållbart på så många olika sätt! Dels innebär trädgårdsdelning att outnyttjade resurser tas tillvara och att fler får möjlighet att odla eget och på sikt öka sin självförsörjningsgrad något, säger Rebecka Hagman.

– Att fler kan odla eget är bra på så många olika sätt. Hemodlat är ofta giftfritt och när fler äter sin egenodlade mat finns mindre behov av att köpa importerade och hårt besprutade grönsaker som fraktats till Sverige på miljöbelastande sätt. Men, trädgårdsdelning är också hållbart ur ett mer socialt perspektiv. Genom att dela trädgård skapas nya oväntade möten mellan människor som annars inte hade träffats och nya vänskaper kan uppstå. Ett fint exempel på det är 90-årige Bo i Aspudden söder om Stockholm som numera har 30-åriga Hanna odlandes hos sig och de har blivit goda vänner! För trädgårdsägaren innebär det att obrukade ytor i trädgården kommer till nytta och att trädgården blir mer levande, fortsätter Rebecka Hagman. 

Läs även: Plantera vårlökar i september och oktober 

Fler tips för en miljövänlig trädgård

  • Använd dig av krav-märkta produkter till din trädgård, det finns både ekologisk jord och ekologiskt gödsel.
  • Ett annat miljövänligt tips är att du komposterar ditt matavfall och trädgårdsavfall.  Använd sedan den komposterade jorden för att jordförbättra ditt trädgårdsland. Läs vår stora kompostguide här.
  • Bekämpa ogräs, mördarsniglar och bladlöss med giftfria produkter, tillsätt inte kemikalier i din trädgård! Du kan till exempel blanda såpa med vatten och spruta på bladlössen för att bli av med dem.
  • Ska du odla grönsaker? Satsa på ekologiska frön och plantor. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar