Digitala trädgårdstrender

VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala trädgårdstrenderna just nu.


På mässan Nordiska trädgårdar tipsar Jenny Rydebrink från Gardenize om de digitala trenderna för inspiration och skötsel av din trädgård. Häng med!

Trädgårdsinspiratörer

Sociala medier och inte minst Youtube kryllar av trädgårdsinspiratörer. Surfa loss och sug åt dig tips och trix. Några svenska inspiratörer att följa är bland annat Eva Robild och Sara Bäckmo.

Några internationella Youtube-kanaler som Jenny Rydebrink tipsar om är Garden Answers, Mi Gardener och Gardeners World.

Digitala trädgårdsverktyg

VR Gardens

En digital trädgårdsplanerare i 3D där du med hjälp av VR-teknik planerar din trädgård. Verktyget är nytt och har förbättringspotential, påpekar Jenny Rydebrink.

– Den utgår också från brittiska trädgårdar där man har en mur runt hela gården med en dörr in, men det är roligt att testa.

Frej

Din digitala trädgårdsassistent som utgår ifrån Messenger. Du skriver in vad du odlar och Frej ställer konstruktiva frågor för att du ska logga så mycket informations som möjligt om din odling. En tidslinje för växte skapas och allt du gör loggas för att kunna följa utvecklingen. Skördar du grönsaker ger den tillagningstips och receptförslag. Linda Schilén är Frejs trädgårdsexpert.

Gardenize

En app som släpptes förra året. Den fungerar som en digital trädgårdsdagbok där du kan bygga ditt eget växtbibliotek. Appen utvecklas kontinuerligt och nu kommer nya funktioner där du kan ta del av ett inspirationsflöde via bloggar, poddar och video, dela konton med vänner och bekanta samt se andras trädgårdar.

Framtidens gröna tjänster

Nano farm – the food growing appliance

En tjänst där du prenumererar på ett modernt hemmaodlingskit som består av allt du behöver. Den riktar sig till människor som inte har tid eller plats för en trädgård.

Garden Space

En bevattningsprodukt som drivs av solceller. Stolpen sticks ned i jorden och känner av fuktnivån. Den känner också av större skadedjur som rådjur och harar och sprutar vatten vid närmanden.

Bitroot

Ett svenskt utvecklingsprojekt som vill lösa problematiken med klimatförändringen och den kommande matkrisen. Lösningen tror de är att ta reda på hur varje planta mår ­– om den är törstig, hungrig eller behöver skugga för att vi ska kunna skapa bästa förutsättningarna och därmed spara resurser. Med hjälp av AI-teknik ska odlare digitalt kunna följa bland annat luftfuktighet, ljus, temperatur, jordkvalitet och bevattning för att styra och reglera sin odling.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar