Sanningen om husspindlar

Hösten är spindlarnas tid. Nu är de feta och syns extra bra i våra upplysta hem. Husspindlar är mer eller mindre vanligt förekommande i hela Sverige. Ska vi tolka det som ett tecken på att våra hus är friska eller vad är egentligen sant om husspindlar?


Det finns många olika spindelarter som kan påträffas inomhus i Sverige. De flesta kommer in av misstag eftersom inomhusklimatet egentligen är alldeles för torrt för att de ska trivas. Om du ser en spindel springa över golvet är det troligtvis en tillfällig gäst, men den som lagt sig att vila i ett mörkt hörn har med största sannolikhet planerat att stanna.

De vanligaste spindelarterna vi har inomhus i Sverige är gruppen husspindlar (Tegenaria sp.) och fettspindeln (Steatoda bipunctata) som tillhör gruppen klotspindlar. En och annan hoppspindel kan också ta sig in, exempelvis sebraspindeln som kan ta sig ända upp till högsta våningen i ett hyreshus.

Läs mer: Hur blir jag av med spindlarna? 

Tecken på ett friskt hus?

Spindlar är rovdjur och äter andra insekter. Om du har många spindlar i ditt hem kan det vara ett tecken på att det finns gott om olika insekter. De söker sig till födan. På så sätt kan det ses som positivt att ha husspindlar hemma.

– Spindlar är rovdjur som lever på andra insekter och räknas ofta som nyttodjur eftersom de äter upp andra insekter, ibland sådana som kan vara skadedjur inomhus, säger Charlotte Jonsson, biolog på Göteborgs Naturhistoriska museum.

Spindlar skyr ljuset och trivs på mörka platser med hög luftfuktighet. Därför drar de sig till källare, vindar, tvättstugor och uthus. Att spindlar skulle vara ett tecken på att huset är mögelfritt stämmer inte. Det kan bo spindlar i en möglig källare lika väl som i en frisk, det beror bara på hur mycket andra insekter som finns där.

Syns mer på hösten

Efter sommaren har spindlarna ätit sig feta och det är nu vi kan se dem som tydligast. När det mörknar utomhus drar sig insekterna till våra upplysta hem – och spindlarna följer efter. Den varma sensommaren har dessutom gjort att fler insekter fortfarande är aktiva, vilket ökar på spindelns kroppshydda.

Många människor är helt omotiverat rädda för spindlar.
– Det finns inga spindlar i Sverige som är farliga för människor. De flesta, förutom några av de större arterna, kan inte bita igenom en människas hud, säger Charlotte Jonsson.

Betten från stor husspindel (Tegenaria atrica) kan i vissa fall ge allergiska reaktioner för dem som också är allergiska mot getingar. I sällsynta fall har drabbade behövt antibiotika, men oftast uppstår bara en rodnad kring bettet. Skrönan om att husspindlar suger blod om natten stämmer inte.

Läs mer: 4 tips mot insekter och djur i trädgården

Svåra att bli av med

Även om spindlarna inte är farliga så vill de flesta inte ha för många av dem i sin bostad.
– Tyvärr finns det ingen enkel metod att bli av med spindlar, de kommer som sagt ofta in av misstag eller på grund av att de söker föda. Det man kan göra är att fånga in spindeln med hjälp av exempelvis en burk och släppa ut den alternativt avliva den, säger Charlotte Jonsson.

Eftersom spindlarna har dålig hörsel och saknar luktsinne är de lätta att fånga in. Mest effektivt är att städa och hålla rent, men också att förhindra både spindlarna och födan från att ta sig in. Det finns till exempel insektstejp som man kan fästa i fönster, dörrkarmar och springor. Att kokta hönsägg skulle fungera som spindelavvärjare är en myt.

Läs mer här:

Naturhistoriska Riksmuseet

Anticimex

Sveriges Radio P4
Annons

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar