Egen bikupa i trädgården – så kommer du igång!

Dags för en ny hobby? Med en bikupa i trädgården får du underbar honung, blomstrande rabatter och bättre frukt. Och kanske gladare grannar …
Skaffa bikupa

Fruktträden blommar och trädgården fylls av ett rogivande surr. En egen bikupa på tomten har flera fördelar. Förutom att du får massor av god honung, gör du en miljöinsats. Idag är det nämligen brist på pollinerande insekter i naturen – och där fyller bina en viktig uppgift. Med ett par bikupor vid ett rapsfält kan skörden öka många procent, visar forskning.

Glada grannar

Men även en bikupa i trädgården gör skillnad för skörden. I bikupan övervintrar tusentals bin och de kan snabbt komma igång med pollineringen, redan tidigt på våren. När bina samlar nektar från blommor fastnar pollen på dem och förs på så vis vidare till andra blommor. Ju fler pollinerare som finns i trädgården, desto större skörd – dessutom blir kvaliteten bättre.

Har du grannar får alltså även dessa sina trädgårdar pollinerade på köpet! Ett bra argument för att övertyga eventuellt tveksamma närboende om fördelen med en bikupa.

Det är också en härlig känsla att få njuta av sin egenproducerade honung hemma. Det är dessutom ofta en eftertraktad produkt på lokala marknader.

Trendiga bikupor

Biodling förknippades förr med lite äldre excentriska herrar, boende långt ute på landet. Men idag hittar du lika ofta bikupor i ett villaområde. Även trendiga restauranger i storstäderna har börjat med egna bikupor på sina tak.

Har du bestämt dig?

Toppen – men tänk på att honungsbin är djur som kräver omvårdnad på rätt sätt. Börja med att gå en nybörjarkurs i biodling. Då får du lära dig hålla bina friska och starka samtidigt som du får känna på hur det är att jobba med bin.

Läs också: Så räddar du bina – biologens bästa tips

Lokala föreningar

Sveriges Biodlares Riksförbund har cirka 300 biodlarföreningar runt om i landet och hjälper dig att komma igång med din bikupa. En kurs ger dig en snabb överblick över allt du behöver införskaffa och du får lära dig många bra knep. 

Bikupa honung

Tips för dig som vill skaffa bikupa:

När ska jag sätta igång?

Den bästa perioden att börja är i slutet av maj och början på juni.

Var ska bikupan stå?

Helst på en plats där det både finns sol och skugga, och gott om foder och blommor. Bina behöver också vatten för att tillverka honung, så ha gärna ett fågelbad i närheten.

Hur väljer jag rätt bikupa?

Den vanligaste kupan idag är en så kallad uppstaplingskupa. Den består av ett antal lådor som man staplar på varandra. De nedersta lådorna är till för ynglen, de översta lådorna kallas ”skattlådor” – det är där bina lägger honungen. De finns både i trä och plast.

Men var får jag bina ifrån då?

Dem köper du av en annan biodlare som ger dig ramar fyllda med bin. Biodlare delar på ett bisamhälle som då automatiskt korar en ny drottning. Har du tänkt på att honungsbiet är en av få insektsarter som människan kan ha som husdjur? 

Hur mycket honung ger en bikupa?

Ett bisamhälle i Sverige ger i genomsnitt 30 kilo honung per år, men det kan variera kraftigt beroende på var i landet du bor. Skördarna är oftast störst i ett omväxlande odlingslandskap med både vilda och odlade växter.

Är det farligt att ha bin?

Honungsbin kan stickas, men det är bara farligt om du är allergisk. Bina sticks om du rör i deras hus eller om de kommer i kläm. Med bra skyddskläder är det inget problem.

Det blir inte heller automatiskt fler bin på tomten eller hos grannarna sedan du satt dit en bikupa. Honungsbin flyger dit maten finns, och kan sticka iväg flera kilometer.

Vad kostar det?

Räkna med cirka 10 000 kronor för all utrustning, inklusive bin. Ett bisamhälle kostar cirka 2–3000 kronor.

Vill du inte ta ansvar för en hel bikupa själv kan du enkelt bli fadder till ett eget gäng bin. Googla på andelsbiodling eller hashtaggarna #andelsbikupa och #andelsbiodling på Instagram.

Priser på ett fadderskap ligger från 500 kr och uppåt, då ingår en del av skörden från din kupa. Detta är också ett bra sätt att lära sig om biskötsel innan du själv skaffar bin.

Kom ihåg! När du startar en biodling är du skyldig att anmäla uppställningsplatser för dina bikupor till länsstyrelsen. På så sätt kan länsstyrelsen hålla koll och förhindra att sjukdomar sprids till närliggande biodlingar.

rökpust
Rökpusten är ett speciellt verktyg som används vid biodling.

Bra att ha när du skaffar bikupa:

  • Stora handskar.
  • Bislöja eller bihatt.
  • Anorak eller bidräkt/overall.
  • Rökpust. Det är ett speciellt redskap som används vid biodling, med vilket biodlaren blåser in rök i bikupan. Röken gör bina lite lugnare innan du öppnar kupan.
  • Honungsslunga.
bi som pollinerar blomma

Växter som bina älskar:

Krusbär, björnbär, hallon, blåbär och ljung är några favoriter. Fruktträd. Sälg, lönn, kastanj, lind, raps och andra oljeväxter, liksom maskros, mjölkört, gurkört, och vitklöver.

Tänk på att plantera växter som blommar vid olika tider på säsongen, så att bina alltid har mat.

Läs också: Så bygger du ett insektshotell

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

I SAMARBETE MED MILLIONMIND

Gör trädgårdsquizet och vinn presentkort på Plantagen!

Vill du fixa höstfint i hemmet och i trädgården? Tävla om presentkort på 1 000 kr hos Plantagen i vårt roliga quiz om trädgård, blommor och plantering!
plantagen

Svara på 5 frågor om trädgård, blommor och plantering och var med och tävla om presentkort på Plantagen.

En vinnare får ett presentkort på Plantagen värt 1 000 kr. Dessutom vinner två slumpade tävlingsdeltagare varsitt presentkort à 500 kr st.

För att delta i tävlingen, svara på frågorna i quizet nedan.

Se våra andra tävlingar här.

Mest lästa artiklar