Egen bikupa i trädgården – så kommer du igång!

Dags för en ny hobby? Med en bikupa i trädgården får du underbar honung, blomstrande rabatter och bättre frukt. Och kanske gladare grannar …

Skaffa bikupa

Fruktträden blommar och trädgården fylls av ett rogivande surr. En egen bikupa på tomten har flera fördelar. Förutom att du får massor av god honung, gör du en miljöinsats. Idag är det nämligen brist på pollinerande insekter i naturen – och där fyller bina en viktig uppgift. Med ett par bikupor vid ett rapsfält kan skörden öka många procent, visar forskning.

Glada grannar

Men även en bikupa i trädgården gör skillnad för skörden. I bikupan övervintrar tusentals bin och de kan snabbt komma igång med pollineringen, redan tidigt på våren. När bina samlar nektar från blommor fastnar pollen på dem och förs på så vis vidare till andra blommor. Ju fler pollinerare som finns i trädgården, desto större skörd – dessutom blir kvaliteten bättre.

Har du grannar får alltså även dessa sina trädgårdar pollinerade på köpet! Ett bra argument för att övertyga eventuellt tveksamma närboende om fördelen med en bikupa.

Det är också en härlig känsla att få njuta av sin egenproducerade honung hemma. Det är dessutom ofta en eftertraktad produkt på lokala marknader.

Trendiga bikupor

Biodling förknippades förr med lite äldre excentriska herrar, boende långt ute på landet. Men idag hittar du lika ofta bikupor i ett villaområde. Även trendiga restauranger i storstäderna har börjat med egna bikupor på sina tak.

Har du bestämt dig?

Toppen – men tänk på att honungsbin är djur som kräver omvårdnad på rätt sätt. Börja med att gå en nybörjarkurs i biodling. Då får du lära dig hålla bina friska och starka samtidigt som du får känna på hur det är att jobba med bin.

Läs också: Så räddar du bina – biologens bästa tips

Lokala föreningar

Sveriges Biodlares Riksförbund har cirka 300 biodlarföreningar runt om i landet och hjälper dig att komma igång med din bikupa. En kurs ger dig en snabb överblick över allt du behöver införskaffa och du får lära dig många bra knep. 

Bikupa honung

Tips för dig som vill skaffa bikupa:

När ska jag sätta igång?

Den bästa perioden att börja är i slutet av maj och början på juni.

Var ska bikupan stå?

Helst på en plats där det både finns sol och skugga, och gott om foder och blommor. Bina behöver också vatten för att tillverka honung, så ha gärna ett fågelbad i närheten.

Hur väljer jag rätt bikupa?

Den vanligaste kupan idag är en så kallad uppstaplingskupa. Den består av ett antal lådor som man staplar på varandra. De nedersta lådorna är till för ynglen, de översta lådorna kallas ”skattlådor” – det är där bina lägger honungen. De finns både i trä och plast.

Men var får jag bina ifrån då?

Dem köper du av en annan biodlare som ger dig ramar fyllda med bin. Biodlare delar på ett bisamhälle som då automatiskt korar en ny drottning. Har du tänkt på att honungsbiet är en av få insektsarter som människan kan ha som husdjur? 

Hur mycket honung ger en bikupa?

Ett bisamhälle i Sverige ger i genomsnitt 30 kilo honung per år, men det kan variera kraftigt beroende på var i landet du bor. Skördarna är oftast störst i ett omväxlande odlingslandskap med både vilda och odlade växter.

Är det farligt att ha bin?

Honungsbin kan stickas, men det är bara farligt om du är allergisk. Bina sticks om du rör i deras hus eller om de kommer i kläm. Med bra skyddskläder är det inget problem.

Det blir inte heller automatiskt fler bin på tomten eller hos grannarna sedan du satt dit en bikupa. Honungsbin flyger dit maten finns, och kan sticka iväg flera kilometer.

Vad kostar det?

Räkna med cirka 10 000 kronor för all utrustning, inklusive bin. Ett bisamhälle kostar cirka 2–3000 kronor.

Vill du inte ta ansvar för en hel bikupa själv kan du enkelt bli fadder till ett eget gäng bin. Googla på andelsbiodling eller hashtaggarna #andelsbikupa och #andelsbiodling på Instagram.

Priser på ett fadderskap ligger från 500 kr och uppåt, då ingår en del av skörden från din kupa. Detta är också ett bra sätt att lära sig om biskötsel innan du själv skaffar bin.

Kom ihåg! När du startar en biodling är du skyldig att anmäla uppställningsplatser för dina bikupor till länsstyrelsen. På så sätt kan länsstyrelsen hålla koll och förhindra att sjukdomar sprids till närliggande biodlingar.

rökpust
Rökpusten är ett speciellt verktyg som används vid biodling.

Bra att ha när du skaffar bikupa:

  • Stora handskar.
  • Bislöja eller bihatt.
  • Anorak eller bidräkt/overall.
  • Rökpust. Det är ett speciellt redskap som används vid biodling, med vilket biodlaren blåser in rök i bikupan. Röken gör bina lite lugnare innan du öppnar kupan.
  • Honungsslunga.
bi som pollinerar blomma

Växter som bina älskar:

Krusbär, björnbär, hallon, blåbär och ljung är några favoriter. Fruktträd. Sälg, lönn, kastanj, lind, raps och andra oljeväxter, liksom maskros, mjölkört, gurkört, och vitklöver.

Tänk på att plantera växter som blommar vid olika tider på säsongen, så att bina alltid har mat.

Läs också: Så bygger du ett insektshotell


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar