10 perenner för en färgstark trädgård

Färg livar upp trädgården och gör en glad! Letar du efter växter som gör ett starkt intryck och blir utropstecken i rabatten? Här tipsar vi om perenner som sätter färg på trädgården år efter år.   


 Läs också: Så lyckas du med pioner! 

  Trädgårdssolbrud

1. Trädgårdssolbrud, Helenium Autumnale-gruppen 

Det finns omkring hundra sorter att välja bland i olika röda, gula, orange och brunröda nyanser. Blombladen kan vara enfärgade eller flerfärgade och färgen på mittknappen varierar mellan gult och brunt. Det är effektfullt att ha dem samlade tillsammans i större grupper i en rabatt och det kan vara spännande att blanda olika sorter med varandra. Trädgårdssolbrud är en lättodlad perenn med friskt grönt bladverk som trivs bäst i näringsrik och lätt fuktig jord, så vattna den vid torka. Blommorna är jättefina i buketter och älskas av insekter.  

 

Blomning: Juli-okt

Höjd: 120-130 cm

Läge: Sol

Härdighet: C

 

  Blå bolltistel

2. Bolltistel, Echinops

Bolltisteln har läckra klotformade blommor i blått och lila som lockar till sig insekter och skapar härligt surr i din trädgård. Det är en torktålig och solälskande växt med kraftiga stjälkar och tistelliknande blad, och blommorna är både fina i vas och som eterneller. 

 

Blomning: Juli-september

Höjd: 90-100 cm

Läge: Sol

Härdighet: C

 

  Jättedaggkåpa

3. Jättedaggkåpa, Alchemilla mollis

En mycket härdig och tålig växt som passar bra i kanten av rabatten. Har lysande läckra limegröna blommor och ett vackert bladverk med stora blågröna blad där vattendropparna ligger kvar som glittrande pärlor. Bildar snabbt stora bestånd eftersom den självsår sig lätt och är bra på att fylla ut tomrummen i rabatten. Blommorna är väldigt fina i buketter!

 

Blomning: Juni-augusti

Höjd: 30-50 cm

Läge: Sol-halvskugga

Härdighet: A

 

Borstnejlika

4. Nejlika, Dianthus 

Bland nejlikorna finns många sorter med färgstarka blommor, ofta i röda och rosa nyanser. Blommorna är antingen enkla eller fyllda, doftande och oftast ätliga. Bladen är smala och vanligtvis gråaktiga. Eftersom det finns en stor variation mellan de olika arterna av nejlika, och olika höjder, finns det många sätt att använda dem, både i stenpartier, som kantväxt i rabatten och i ängslika planteringar. Bland borstnejlikorna, Dianthus barbatus och trädgårdsnejlikorna, Dianthus caryophyllus, finns högre sorter som är fina snittblommor. 

Blomning: Juli-september

Höjd: 20-60 cm

Läge: Sol

Härdighet: A-C, beroende på art

 

Läs också: 8 vackra perenner för norra Sverige

  Stäppsalvia

5. Stäppsalvia, Salvia nemorosa

En mycket användbar perenn i rabatten! Stäppsalvian har starkt lila blommor som sitter i smala ax på stadiga stjälkar med grågröna blad. Kan blomma en andra gång under sommaren om man beskär den strax efter blomningen. Älskas av pollinatörer och är en fin bukettblomma. Sorten ‘Caradonna’ har en särskilt stark lila färg och läckra mörka stjälkar. 

 

Blomning: Juni-september

Höjd: 50-70 cm

Läge: Sol

Härdighet: C

 

  Törel

6. Törel, Euphorbia

Ett stort släkte som varierar mycket mellan olika arter och kan passa i både stenpartier, fuktiga områden och rabatter. Törlarna är iögonfallande växter med sina ofta starkt limefärgade blomflockar. Innehåller giftig vit mjölksaft. 

 

Blomning: April-juli, beroende på art 

Höjd: 20-140 cm, beroende på art

Läge: Sol-halvskugga

Härdighet: B-D

 

Läs också: 9 tåliga växter som trivs i skugga

 

Höstaster

7. Höstaster, Aster novi-belgii

En perenn som ger färg till rabatten på hösten. Finns i hundratals sorter med blommor i rosa, röda och lila nyanser. Bladverket är mörkgrönt med små blad. Höstastern trivs i näringsrik jord på platser med hög luftfuktighet, som vid kusten. Sätt plantorna luftigt och vattna vid torka för att förhindra mjöldaggsangrepp. 

 

Blomning: September-oktober

Höjd:  70-150 cm

Läge: Sol-halvskugga

Härdighet: C

 

  Röllika

8. Röllika, Achillea millefolium

En torktålig och mycket härdig växt för soliga lägen som snabbt breder ut sig i rabatten. Har flata blomflockar på stadiga stjälkar och ett grågrönt bladverk med kryddig doft. Blommar hela sommaren och finns i många starka färger i gult, rosa och rött. Röllikan är också en väldigt bra snittblomma. 

 

Blomning: juni-augusti

Höjd: 30-80 cm

Läge: Sol

Härdighet: A

 

Alunrot

9. Alunrot, Heuchera

En perenn som framförallt odlas för sina vackra blad som finns i mängder av olika färger, från limegula till mörkt purpurfärgade, och både enfärgade eller brokbladiga med tydligt markerade nerver. Blommorna, som sitter på långa stjälkar, är små och oftast oansenliga, men älskas av pollinatörerna. Alunrot är bra marktäckande växt, som fyller ut tomrummen i rabatten och som lyfter fram andra blommande växter, men passar också utmärkt att odla i kruka. 

 

Blomning: Juni-juli

Höjd: 40-70 cm

Läge: Sol-halvskugga

Härdighet: C

 

Läs också: 10 vackra perenner som är omöjliga att döda 

  Mossflox

10. Mossflox, Phlox subulata

Mossflox är en lågvuxen mattbildande perenn som översållas med blommor på våren i starka färger som lila, rosa och rött. Det är en lättodlad stenparti- eller kantväxt med små gröna blad. 

 

Blomning: April-juni

Höjd: 5-10 cm

Läge: Sol

Härdighet: B

 

Fakta om härdighet

Det är viktigt att tänka på övervintringsförmågan när man väljer perenner till sin trädgård. Deras härdighet delas in i följande kategorier:

 

A. Fullständigt härdig i hela landet utan extra åtgärder.

B. Kan odlas i hela landet på en skyddad och väldränerad växtplats.

C. Kan odlas i stora delar av landet på en skyddad och väldränerad växtplats. 

D. Kan bara odlas i landets gynnsamma delar. 

 

Källa: Boken “Perenner” av Björn och Marie Hansson, (Norstedts, 2011)

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar