5 finaste rosorna

Njut av väldoftande, vackra buskrosor! Vissa får blommor hela sommaren och hösten medan andra blir helt översållade av doftande rosor runt midsommar. Här är fem favoriter som har något extra.


5 fina rossorter

’Louise Bugnet’

En vacker, skuggtålig ros med alldeles röda knoppar. När blomman slår ut först blir den ljust blekrosa för att slutligen övergå i snövitt. Här och där anar man fortfarande lite rött på de vita kronbladen. Blommorna har en stark, kryddig doft och den vita blomfärgen framhävs fint mot det något grådaggiga bladverket. Rosen är från någon gång före 1960 och har fått sitt namn efter förädlarens dotter. Busken blir runt 1,8 meter hög och blommar från juni och långt in på hösten, och efter blomningen får den dekorativa, orangeröda nypon. ’Louise Bugnet’ är en rugosaros, det vill säga en korsning med vresros. Den är inte bara en av de vackraste kanadensiska rosorna, den är dessutom riktig härdig. Zon 7 enligt litteraturen fast den trivs utmärkt även i fjällregionen.

’Ghislaine de Feligonde’

En rikblommande sort med vackert honungsgula, starkt doftande blommor som sedan bleknar mot gulvitt. Knopparna är aprikosfärgade. Det är en fransk myskros från 1916 som blommar från slutet av juni och långt in på hösten. Att den knappt har några taggar är också en bonus. Höjden är 1,5 meter men den kan också användas som en låg klätterros, perfekt på ett rostorn mitt i en rabatt. Rosen är härdig till zon 4.

’Aimable Amie’

Källa

Ett kärleksfullt namn på en oemotståndlig ros. Namnet betyder ”älskvärd vän”. De mörkrosa, välformade och starkt doftande blommorna blir 6-8 centimeter i diameter. Den blommar från slutet av juni och till slutet av juli. Det är en vacker gallica-ros, en korsning med provinsros, som dessutom är frisk och lättskött. Höjd är cirka 1,5 meter och den är härdig till zon 5.

’Celestial’

Källa

Det är en gammaldags jungfruros med halvfyllda blommor med en vacker silkeslyster. De stora, flata blommorna sitter flera tillsammans i klasar. Till en början är kronbladen ljusrosa för att sedan blekna till nästan vitt. Blomman har en frisk citrusdoft med inslag av mysk. Blomningen sker från slutet av juni och en månad framåt. Det är en gammal sort, som blir ca 1,5 meter hög, och var i odling redan före 1800. Den är härdig till zon 6.

’Louise Odier’

En elegant ros som har fått sitt namn efter en berömd balettdansös i Paris. Den får intensivt rosa, perfekt formade blommor som sitter i klasar med flera blommor tillsammans. Blomningen varar längre än de flesta andra gammaldags rosor, från midsommar och långt in på hösten. Det är en bourbonros som blir 1,5 meter hög och är härdig till zon 5.

Matchande sällskap – plantera gärna rosor tillsammans med andra växter

Plantera gärna rosorna tillsammans med andra växter. Det är vackert att kombinera dem med perenner med skira blomställningar, som kantnepeta, perovskia eller brudslöja. Då får man en kontrast mellan den stora, distinkta rosen och det sirliga sällskapet och rosen framhävs bättre. En klassisk kombination är rosor och lavendel, men rosor trivs i tyngre, gärna lerhaltiga jordar medan lavendeln mår bäst i lätta, väldränerade jordar.

Lyckas med rosor – så gör du

Placering

De flesta rosor vill växa på en solig till halvskuggig plats. I halvskugga varar blomningen längre och blommorna bleks inte lika mycket.

Plantera rosor

Enklast är att köpa krukodlade plantor. De kan planteras när som helst under året bara det går att gräva. Planteringsgropen bör vara 60 centimeter bred och lika djup. Sätt plantan så att den står på samma djup i gropen som i krukan. Blanda upp jorden med planeringsjord eller särskild rosjord. Vattna sedan regelbundet tills rosen har rotat sig ordentligt.

Jord till rosor

Mullrik och fuktighetshållande jord, som gärna får vara aningen lerhaltig.

Gödsel

Mylla ner lite naturgödsel eller kompostjord runt rosen varje vår, dock inte senare än midsommar. Gödslar man för sent får de svårare att klarar vintern.

Beskära rosor

Ta bort döda och veka grenar samt korta in skott som är för långa. Bästa tiden är när de börjar grönska på våren. Beskär man tidigare kan det vara svårt att se vad som är dött och inte. Använd sekatör – eller busksax för de grövsta grenarna.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar