Fint med marksten!

Är du sugen på att göra en fin uteplats med marksten? Vi i Villas egen Björn Christiernsson skickar med några råd på vägen. 


1. Fuska inte med underarbetet. Det är viktigt att göra ett riktigt grundarbete för att undvika sättningar längre fram. Kolla in markstensleverantörenas hemsidor, där finns oftast bra beskrivningar för hur du går till väga. (Fördelen med marksten är dock att du – om du får en sättning – bara kan lyfta upp stenarna, fylla på med sättsand och lägga tillbaka stenarna.)

 

Kontrasten mellan sten och grönska blir vacker. Här fint skiffer. 

 

2. Om du vill montera och dra din egen el med 12–24 lågvolt (svagström) för belysning vid uteplatsen så glöm inte att lägga elslangen under själva stenarna. (Om du använder svagström får du montera och dra din egen el utan elektriker.) 

3. Vilken sten du väljer är en smaksak – det finns billiga varianter, till exempel betongsten, och vissa är riktigt snygga.  

 

Läs också: 5 fina markläggningar

 

Gången till uteplatsen är här lagd med grus och trampstenar.

 

4. Se gärna till att du får en mycket lätt lutning på stenläggningen. På så vis undviker du att det bildas vattenpölar som ligger kvar efter regn. Läs mer här.

 

Tips! 

Om du vill ha sten precis vid huset så se till att marken närmast huset lutar utåt från grunden för att undvika fuktskador. Luta även hela stensättningen något för att undvika pölar. 

 

Läs också: Bästa tipsen för altan och uteplats

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar