Victoria Skoglunds glödheta växter i krukor!

Blommor och blad som glöder i kvällssolen i vinrött, purpur och svart. Gärna i kombination med en snyggt rostig kruka. Här är växterna som fyller trädgårdsmästaren Victoria Skoglunds krukor!

Chokladblomma ger en svävande känsla med sina tunna vajande stjälkar. De små röd-bruna blommorna doftar av choklad när det är varmt, särskilt på kvällen. Blommar från juni och fram tills frosten kommer. 

BASILIKA ’Yemenite’ är ganska storvxen, har purpurskiftande blad och doftande blommor som insekterna älskar! Röd basilika, med sina enfärgade, mörklila blad, är också väldigt fin i kruka. Båda trivs i sol och värme.  

Läs också: Följ med in i Victoria Skoglunds trädgård

Purpurkatalpa är ett spännande träd för zon 1–3. Victoria har planterat det i ett stort ekfat som fungerar isolerande under vintern. Bladen slår ut i mörkt purpurfärgade nyanser och övergår sedan i grönt, vilket skapar vackra färgskiftningar i kronan.

Penséer klarar några minusgrader och kan därför stå sig fina till långt in på hösten. De vill ha fuktig, näringsrik jord och trivs i både sol och halvskugga. Svarta penséer är väldigt fina ihop med ljusblå förgätmigej, tipsar Victoria.

Palettblad finns i många vackra nyanser och mönster. De trivs i soliga lägen, vilket förstärker bladfärgen, och vill ha mycket vatten. Blommorna ska man klippa bort eftersom de gör bladen blekare. 

Purpurfläder Black lace ‘Eva’ är en buske för zon 1–3 med finflikiga spetslika blad och ljusrosa blommor. Här har Victoria kombinerat den med rosa sommarljus, en sirlig växt med fjärilsliknande blommor.

VICTORIAS TIPS!

  • Välj stora kärl, då behöver du inte vattna lika ofta. 
  • Plocka av vissna blommor så varar blomningen längre. 
  • Näringsvattna regelbundet för rikare blomning.

Läs också: 10 vackra perenner som trivs i skugga!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar