Formklipp – lär dig beskära buxbom och andra buskar

Med formklippta växter kan du skapa struktur och spännande element som gör trädgården intressant året om. Vi tipsar om hur du ska beskära buxbom och vilka andra buskar som passar bäst att klippa i snygga former. 


Bollar, koner och raka rabattkanter – att klippa buskar till fina former och figurer har man gjort ända sedan romarriket. Formklippning är något för den som passerat nybörjarnivån i trädgården och vill ha en rolig och kreativ utmaning. Genom att klippa efter tydliga linjer får man en spännande kontrast till annan böljande grönska. Och det ger också form till trädgården under vinterhalvåret när annat har vissnat ner. Täckta med ett tunt lager vitt förvandlas buskarna till vackra snöskulpturer. 

 

Buxbom – en klassiker

Buxbom har en lång tradition av att vara den mest populära växten att formklippa. Den är grön året om och bladen är små och sitter väldigt tätt på tunna grenar. 

Buxbom passar i både soliga och skuggiga lägen i zon 1 och 2 och i gynnsamma lägen i zon 3, i väldränerad, kalkhaltig jord, men de går också bra att ha i kruka så länge de inte torkar ut. 

 

När ska man klippa buxbom? 

Att beskära buxbom en gång runt midsommar och en gång till på sensommaren är lämpligt, men för nöjes skull kan man även putsa lite då och då under sommaren. Beskär inte när det är stark sol, då blir bladen bruna vid snittytan. Efter beskärning är det bra att se till att vattna buxbomen regelbundet ifall det blir torrt väder. 

Läs också: Så skapar du den perfekta häcken

Redskap

Redskap för att beskära buskar

Ett tips är att lägga en presenning eller lakan runt buskarna om du vill slippa ta upp massor av små blad som faller ner på gruset eller i gräsmattan. 

När det gäller redskap går det bra att använda en manuell formklippningssax, batteridriven busksax, eller en vanlig häcksax för räta vinklar.  

 

Beskär buskar och hitta formen 

Spiralformad buxbom 

Att beskära buskar till korta kanter som ramar in rabatterna är väldigt snyggt och inte särskilt svårt. Annars är det bara fantasin sätter gränser när det gäller formklippning. Pelare, kuber, hönor, nallar och ekorrar är bara några av alla figurer som går att hitta i de anrika trädgårdarna runt om Europa. 

Färdiga figurer finns att köpa – de brukar kosta en slant, men då är det bara att hålla formen på dem med regelbundna klippningar. 

Det finns också formklippningsmallar att utgå ifrån som man trär över busken – eller som man kan tillverka själv utav hönsnät – men de är inget måste. 

En pyramid kan du exempelvis klippa ut efter några raka pinnar som du fäster i toppen, och det är ganska enkelt skapa en spiral utifrån en kon. För att få till mer böjda former kan man ta hjälp av tyngder på grenarna. 

 

Skydda buxbomsplantorna på vintern

  Buxbom i kruka

Under vintern är det bra att lägga ett lager av löv eller granris runt buxbomsplantorna för att skydda dem bättre mot frost. Och på vårvintern, när solen är stark och det är tjäle i marken, kan man täcka sin buxbomsfigur med juteväv för att undvika bruna torkskador. 

Buxbom i kruka kan man skydda genom att sätta krukan i en stor lövkorg och fylla på med löv runt om. 

 

Smittsam sjukdom – buxbomsjukan

Buxbomsjukan, en svampsjukdom som först hittades i Sverige 2010, slog tyvärr hårt mot buxbomen och smittan finns fortfarande kvar vilket man bör vara medveten om. Symptomen är runda mörka fläckar på bladen och svarta långsmala streck på stammen, vartefter plantan tappar bladen och vissnar. 

 

Alternativ till buxbom 

Japansk järnek

Japansk järnek, Ilex crenata.

Är du sugen på att skaffa buskar att formklippa men önskar ett säkrare alternativ till buxbom är japansk järnek ett bra val. Den är väldigt lik buxbom med sina små skålformade blad och dessutom vintergrön. Idegran är annars en klassisk vintergrön formklippningsväxt med sina täta grenar. Andra växter som passar bra är exempelvis liguster, idegran, avenbok, bok, måbär, berberis, tuja, lavendel och hagtorn.
Ju mindre blad busken har desto lättare är det att få till rundare former. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar