Galen i rhododendron? Då är ett besök till den här slottsträdgården ett MÅSTE!

Skulle du vilja vandra runt i en park fylld med 10 000 blommande buskar? Vi också! Men skynda dig – buskarna blommor bara fram till mitten av juni! Se de vackra bilderna här.

rhododendron sofiero slott

Nu blommar det på Sofiero slott och slottsträdgård i Helsingborg! Blomningen av rhododendron är en av slottets höjdpunkter varje säsong. Är du sugen på att vandra genom en blommande färgexplosion i rosa, guld, rött och vitt är det hit du ska åka. 

vackra färger
Foto: Mattias Berglund

Över 10 000 rhododendron

I slottsträdgården på Sofiero slott växer det över 10 000 rhododendron, av ca 450 arter och hybrider. Många av de äldre sorterna kom hit från fjärran östern via olika upptäcktsresanden i början av 1900-talet. Sugen på att åka hit? Här kan du läsa mer! 

Läs mer här: Rhododendron – plantering och skötselråd

rhododendron
Foto: Mattias Berglund

Historien bakom den blommande busken

Det var kronprinsessan Margareta som insåg att ravinerna på Sofiero var idealiska växtplatser för rhododendron, och de allra första buskarna planterades faktiskt av just henne för över 100 år sedan. I början av 1930-talet började sedan Kung Gustav VI Adolf att bygga upp den magnifika samling vi idag ser, och som räknas som en av de finaste i Europa.

sofiero slott
Foto: Anders Ebefeldt
bro rhododendron
Foto: Sandra Karlsson

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar