Hemmafixarens favoritprojekt – snygg stengång

Pergola, stengång och odlings­låda – alla tre är populära trädgårds­projekt. Björn Christiernsson ger råd på vägen till dig som ligger i startgroparna! Här får du lära dig att anlägga en snygg stengång.

7 steg till en snygg stenläggning

1. Oavsett vilken typ av stenläggning man vill ha är tillvägagångssättet i princip detsamma. Det är tjockleken på bärlagret (det man lägger under själva stenen) och typen av sten som varierar beroende på hur ytan ska användas. Det är viktigt att allra först bestämma åt vilket håll stensättningens lutning ska vara. Ligger den nära huset bör lutningen vara sådan att vattnet leds bort från husgrunden.

2. Börja med att gräva ur ytan som ska stensättas, ca 40 cm djupt om bilar ska köra på den, 20 cm om den är till för människor.

3. Lägg en markduk i botten och fyll på med så mycket stenkross (t ex i storleken 0–32 mm) att du har plats för cirka 3 cm sättsand längst upp. 

4. Komprimera sedan stenkrossen väl med en markvibrator (finns att hyra på större byggvaruhus) så att du får en plan och jämn yta. Det går även att platta till genom att gå fram och tillbaka över ytan om man lägger enklare gångar. 

5. Fyll på med sättsand, cirka 3 cm, laborera lite efter hand så det blir jämnt. Komprimera med markvibrator igen. 

6. Lägg sedan markstenen ovanpå sanden. (Vill du lägga kantsten runt om så gör du det innan du lägger stenen. En kantsten är normalt djupare än övrig sten och skapar därför stabila, snygga avslut på stensättningen.)

7. Lämna springor runt varje sten så det finns plats för att borsta ner fogsand mellan stenarna. Ett alternativ är att använda en flexibel hårdfog (en fogmassa som är både hård och flexibel). Det håller både ogräs och myror borta!

Oavsett om du lägger en vacker stengång eller gör en stenlagd uteplats är tillvägagångssättet detsamma.
Foto: Flisby

Tänk på!

Nyckeln till ett lyckat resultat är att vara noga i varje moment, men skulle man få en så kallad sättning (att någon sten sjunker ner) i stensättningen så är det ingen katastrof. Plocka upp de stenar som berörs, fyll på med sättsand och placera stenarna på nytt! 

Läs även våra andra artiklar i samma serie:


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar