Utelivstrenden ökar – vilket innebär att vi tillbringar mer tid ute i trädgården med allt vad det innebär i form av installationer av belysning, utekök och bubbelpooler. Vi flyttar helt enkelt ut våra liv till trädgården, framförallt under den ljusa perioden.
När det gäller marktäckning visar trenden att gräsmattorna blir allt mindre. Istället väljer vi oftare att anlägga våra trädgårdar med marksten, natursten eller grus. Orsaken har inte bara sin förklaring i att gräsmattor kräver överraskande mycket omvårdnad. Vi inspireras också allt mer av trädgårdsinredning och trädgårdsdesign från andra länder. Inte minst japanska stenträdgårdar tilltalar många svenskar! Färgtrenden för marksten kan sägas vara grafisk och kontrastrik, svart, vitt och grått är populärt. Gärna med kombinationer av olika stenar och material.
Tänk på helheten
Funderar man på att lägga marksten på trädgårdsgången, uteplatsen eller parkeringsplatsen finns det mängder av olika alternativ att välja mellan! Natursten, betong eller grus finns i massor av olika stilar, former och färger. Slutresultatet blir bäst om man väljer markbeläggning som passar ihop med husets karaktär, färg och storlek. Helst bör man ha en tyngre (mer pigmenterad och färgrik) färg på markstenen och murar än på själva huset. Ett stort hus kräver kraftigare struktur på markstenen och tvärtom passar mindre format oftast bättre till mindre hus.
Tjockleken viktig
På trädgårdsgången och uteplatsen kan man välja precis vad smaken råder en till men på parkeringsplatsen bör stenen vara garageklassad för att hålla för bilar som kör in och ut.
Garageklassningen har ofta en direkt koppling till stenens tjocklek. Man brukar säga att både natursten och marksten bör vara minst 5,5 centimeter tjocka för att klara en personbil. Väljer man natursten i stora plattor eller basaltplattor (hård, svart lavasten) bör dessa vara ännu tjockare eller att man har en gjuten betongplatta under. Kolla vad som gäller för just dina plattor!
Marksten – betong med färg och form
Betong och gjutna markstenar finns i många olika storlekar och färger och med olika behandlingar. En av fördelarna är just att man kan variera sig och få många olika mönster på ett enkelt sätt.
Eftersom kanterna på markstenen är helt raka är de lätta att lägga och behöver inte fogas. Det räcker med att mätta de små springor som blir med stenmjöl.
En annan fördel är priset. Jämfört med natursten kan man komma undan med ungefär halva kostnaden, dock håller markstenen inte lika länge, cirka 20-30 år. Det går utmärkt att kombinera marksten och natursten då man anlägger och gör i ordning sin trädgård. Trenden visar också att allt fler väljer en mix på underlaget!
– Eftersom många moderna hus byggs i nyfunkisstil med strama och raka linjer, väljer fler och fler otumlade markstenar för att trädgård och hus att hänga ihop utseendemässigt, säger Rickard Hjälm på företaget Flisby.
Inredningstrenderna inomhus smittar av sig på hur vi inreder våra trädgårdar! Stora plattor efterfrågas mer och mer både för inomhus- och utomhusmiljöer.
Runda uteplatser eller cirklar som mönster på parkeringen eller terrassen kan skapas med speciella markstenar i rundat utförande, cirkelsten i rödmix från Benders.
Lysande plattor. Effektfulla plattor med inbyggda LED-belysning. Betonggruppen.
Natursten — i all evighet
De vanligaste stensorterna i våra trädgårdar är: sandsten, kalksten, granit och skiffer. Granit och skiffer är de hårdaste av dessa mineraler, medan kalksten och sandsten är mer porösa. Vanlig ”gatsten” som brukar ha formatet 10×10 centimeter är oftast av granit och mycket tålig. Denna typ av sten passar bra både som kantsten till gångar och rabatter och som beläggning på uteplatser och parkeringsplatser.
Det vanligaste är att man använder stenmjöl i skarvarna mellan stenarna, på samma sätt som man gör för marktegel. Vill man ha ett bättre resultat, i alla fall ogräsmässigt, kan man ha en hårdfog av till exempel betong istället.
Sten är ett vackert evighetsmaterial som naturligtvis ger ett mer levande intryck än gjutna markstenar. Priset är dock högre än på marksten och läggningsarbetet är mer komplicerat då stenarna varierar i storlek och inte har helt jämna kanter – men det är ju också en del av charmen!
St Eriks.
Ljus öländsk kalksten ger vägen till dörren en skön känsla!
Läcker uteplats med stora oregelbundna plattor i Offerdalsskiffer, från Stenbolaget.
Grusade planer och gångar
Grus är ett klassiskt underlag som finns i många olika skepnader och som fungerar lika bra på uppfarter som på gångar. Grustrenden är dock att efterfrågan på gårdsgrus minskar medan efterfrågan på dekorationsgrus i olika storlekar ökar. Man kan säga att gruset flyttar från gångar och uppfarter till rabatter, planteringar och andra ytor av mer utsmyckningskaraktär.
Ska man ha grus som underlag bör man ha ett cirka 5 centimeter tjockt lager, alltså ungefär 50 liter grus per kvadratmeter. Man brukar räkna med att 1 ton grus räcker till 14 kvadratmeter. Gårdsgrus har ofta en genomsnittlig storlek på 8-16 millimeter och dekorationsgrus 16-32 eller 32-64 millimeter.
Grus är ett relativt billigt material. Dekorationsgrus kan dock kosta en hel del beroende på vad man väljer. I praktiken är grus lättskött, men även med fiberfilt i botten kan ogräset komma smygande uppifrån och få fäste när gruset blandas med till exempel förmultnade löv.
Rödaktig granitsingel ger färg åt utvalda partier i trädgården. Här ordnad i strama linjer som passar husets karaktär. Flisby.
Dekorativt blir det med vit granitkross, denna från Stenbolaget.
Hur mycket kostar det?
Beroende på sortering, kvalitet, bearbetning och kanske leverantör kan naturligtvis priset för markbeläggningen variera stort. Lägg därtill själva arbetskostnaden – ska du leja ut det eller göra det själv? Man kan hitta billiga partier sten av andrasortering. En grov uppskattning av hur mycket materialet för olika markbeläggningar kostar per kvadratmeter:
Natursten 400 kronor/kvm
Marksten 200 kronor/kvm
Grus 100 kronor/kvm
Trender:
• Lättskött
• Mindre gräsmattor – mer sten
• Allt mer natursten
• Stora plattor
• Strama stenar med raka linjer (tumlade stenar minskar)
• Kombinationer av markbeläggning ökar
• Böljande trädgårdsgångar
• Dekorationsgrus ökar
Tips om du vill lägga marksten:
• Vill du helt undvika ogräs – lägg markstenen på en gjuten betongplatta
• Lägg alltid med ett fall på cirka 2 centimeter per meter
• Använd aldrig mindre än en tredjedels marksten
• Efterfyll alla fogar
• Spraya miljövänlig ogräsättika i skarvarna för att undvika ogräs.
Köpinformation
Benders, www.benders.se
Betonggruppen, www.rbr.se
Flisby, www.flisby.se
Lantmännen Granngården, www.granngarden.se
S:t Eriks, www.steriks.se
Stenbolaget, www.stenbolaget.se