Se upp! Dina stenplattor kan vara drabbade av kakelpest

Har stenplattorna fått en beläggning? Då kan det vara kakelpest! Så här gör du för att bli av med problemet.

kakelpest

Milt och fuktigt väder med mycket solljus ger optimala förutsättningar för den tåliga korsningen av svamp och alger som vi kallar kakelpest – och det kan bli en lång och tuff kamp för att bli av med det! 

– Kakelpest trivs bäst vid höga temperaturer och när det är både varmt och fuktigt ökar tillväxten. Även om de små mossliknande utväxterna inte är särskilt skadliga för kakel eller sten, vill de flesta husägare bli av med dem. Oavsett vilken metod man använder är det viktigt att underhålla plattorna regelbundet, till exempel genom att sopa med sand och en hård kvast, säger Kim Tang, som är professionell konsult och landskapsarkitekt på Danske Anlægsgartnere.

Läs också: Hemmafixarens favoritprojekt – snygg stengång

Husägare hatar det som pesten

Företaget Nanostone är ett av de företag som hjälper husägare att bekämpa kakelpesten varje vår. Många upplever frustration över det upprepade arbetet.

– Kakelpest kommer igen år efter år, och väldigt många villaägare är trötta på det stora arbete det innebär. De allra flesta av oss putsar inte våra plattor regelbundet och ovanpå en mild vinter har pesten fått fäste på många håll och kräver en noggrann kakelrengöring, säger Nicklas Christensen, chef för Nanostone, till vår systersajt idenyt.dk

Enligt Nicklas Christensen kan man dock göra mycket själv för att bli av med kakelpesten. Han har följande råd för att bli av med kakelpest: 

1. Börja tidigt på säsongen

Börja ta bort kakelpesten redan tidigt på våren så att den inte sprider sig för mycket. Senare på säsongen kan solen vara din vän i kampen mot kakelpest, eftersom full sol kan torka ut den. Tyvärr klarar inte solen allt arbete, och därför behöver man begränsa kakelpestens spridning tidigt på säsongen.

2. Undvik högtryckstvätt

Det kan vara frestande att spola bort kakelpesten med en högtryckstvätt, men undvik det om du har betongplattor. Den hårda vattenstrålen slipar ytan på plattan och gör den grov. Det gör det bara ännu lättare för kakelpesten att få fäste och växa. Därför är det mest skonsamt och hållbart att tvätta plattorna med professionellt kakelrengöringsmedel avsett för ändamålet.

3. Ge plattorna behandling

När plattorna väl har rengjorts kommer du långt med att ge dem efterbehandling. Med impregnering kan fuktupptaget i plattorna minskas med upp till 85 procent och därmed blir det svårt för kakelpesten att lägga sig eller blomma ut igen. Därefter kan du också nöja dig med ett mindre omfattande underhåll.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar