ANNONS FRÅN ALLT I STEN

Snyggt runt poolen – vilket material passar dig?

Det finns många fina material att välja mellan till poolområdet. Här är fyra populära alternativ – vilken blir din favorit?

pool

Planerar du att bygga pool och funderar på vilket material som passar att lägga runt om? Att bygga ett pooldäck av komposittrall eller göra en stenläggning är populära alternativ för att få ett snyggt och lättskött poolområde – och det finns mängder av produkter att välja bland! Här har vi valt ut fyra tåliga material som passar särskilt bra vid poolen.

Oregelbundna plattor av ljusgrå Oppdalsskiffer från Norge skapar spännande mönster.
Här har pooldäcket kombinerats med en snygg poolsarg av Offerdalsskiffer.

1. Skiffer – ger levande glans

Önskar du sten med en naturligt levande karaktär kring poolområdet är naturstenen skiffer ett bra alternativ. Den har en skimrande glans och är väldigt hård och slitstark. Du kan välja mellan rakt sågade skifferplattor eller oregelbunden skiffersten, som har olika former och kan läggas i unika organiska mönster. Skiffer finns i olika nyanser, till exempel blyertsgrå Offerdalsskiffer, ljusgrå Oppdalsskiffer, och kopparskiffer med sina varmare rödbrungråa toner. Handkluven skiffer, som finns både som oregelbunden och sågad, har en levande naturyta som är greppvänlig och skön att gå på.

Granitkeramikplattan Capri i färgen Beton Lime, här med poolränna för bättre dränering.
Norrvange Beige från Bricmate är inspirerad av den gotländska kalkstenen.

2. Granitkeramik – underhållsfria plattor

Granitkeramik är gjort av lera, som pressas till plattor under högt tryck och temperatur, och har fått sitt namn eftersom det är lika hårt som granit. Det är ett material som blir alltmer populärt tack vare att det ser naturtroget ut, samtidigt som det är både slitstarkt och underhållsfritt. Den härdade ytan ger mycket liten påväxt av mossa och alger, och gör granitkeramiken lättskött och frostbeständig. Det gör också att du slipper fläckar, till exempel om du spiller glass eller vin, och när det stänker olja från grillen. Plattorna kan tillverkas med hög precision i jämna, stora och tunna format, vilket gör dem lätta att lägga, och de finns i många olika nyanser.

Komposittrallen Edge Ädelgrå passar utmärkt till utsatta däckytor som poolområden.

3. Komposittrall – lättskött trädäck

För dig som föredrar ett trädäck runt poolen, men vill ha det så lättskött som möjligt, är träkomposit ett praktiskt material, eftersom det är nästan helt underhållsfritt. Det behåller färg och utseende, och vrider sig inte, oavsett väder och vind. Du slipper allt arbete med att olja, slipa och lacka, som följer med vanligt virke, och det räcker att bara spola av det om det blir smutsigt. Timbertech, som är en av de största producenterna av träkomposit, tillverkar komposittrall av 50% återvunnet trä och 50 % polyethylen. Det är väldigt slitstarkt och har garanti mot röta och sprickor i hela 25 år. Komposittrallen flisar sig inte, håller en behaglig temperatur och ger god friktion även vid väta, så det är skönt och säkert att gå på. Finns i ett flertal färger och modeller.

Granithällar med en flammad ovansida ger ett utmärkt halkskydd och tål tuffa tag.  

4. Granithällar – naturligt och slitstarkt

Granit är en tålig och hård natursten som finns i både grå och röda nyanser, och som får vacker patina med åren. Stora delar av Sveriges berggrund utgörs av granit, så det smälter väl in i naturen. Ett populärt alternativ är krysshamrade eller flammade granithällar som har en halkvänlig ovansida som ger bra grepp. Granithällarna levereras i en jämn tjocklek och är därmed enkla att lägga.

Upptäck Allt i Stens breda sortiment!

Allt i Sten Sverige AB, som funnits sedan 1973, erbjuder ett brett sortiment av marksten, stödmurar och natursten från välkända leverantörer och importerar även själva granit från Portugal. De har stor kunskap om olika material och hur man lägger sten, och levererar till hela landet. Läs mer på www.alltisten.se

Mest lästa artiklar