Stenkul i trädgården

Med hjälp av olika stenmaterial kan man skapa många spännande detaljer i trädgården. Här får du några inspirerande idéer!


Med hjälp av olika stenmaterial kan man skapa många spännande detaljer i trädgården. Här får du några idéer som förhoppningsvis sätter fart på kreativiteten. Låt inspirationen flöda och bjud dina vänner på härliga höjdpunkter i trädgården.

Den som är utrustad med lite idérikedom och mod kan förvandla utomhusmiljön till en fantasieggande plats. Det är charmigt med personliga trädgårdar som innehåller detaljer som skvallrar om ägarnas
intressen. Den som älskar havet kan ju till exempel låta någon del av trädgården få sjölivet som tema. Ett sätt kan vara att bygga upp ett stenarrangemang i form av en kompassros. För att ytterligare förstärka känslan av hav och salta vindar kan man, i anslutning till den stenbelagda ytan, arrangera några trossar, snäckskal och andra detaljer som hör havet till. Eller varför inte förändra den så vanliga stora plana gräsmattan och istället anlägga ett annorlunda gångstråk av gräs och betongplattor i en rolig kombination!

De flesta som tänker på gräs i trädgården, ser en stor plan yta framför sig. Men gräs kan användas på så många olika sätt. En gångväg av det här slaget är kanske inte den mest praktiska lösning man kan komma på, men arrangemanget blir mycket effektfullt.

Liten, men naggande god är den här miniträdgården med romantiskt tema. Även den lilla radhustäppan kan rymma flera tematrädgårdar om dessa anläggs i modell mindre.

En sådan här trevlig planteringsmiljö kan man skapa antingen genom att hugga ur ett stenblock eller gräva ner en del av ett betongrör i marken
och förse detta med en gjuten botten. För att undvika stående väta är det viktigt att fylla i dräneringsmaterial, exempelvis lecakulor eller
singel i botten på kärlet innan jorden fylls på.

Små öar i ”gräshavet”

Om trädgården innehåller flera stora, plana gräsytor kan helhetsintrycket lätt bli lite stelt och opersonligt. För att motverka detta kan man anlägga ett eller flera minilandskap eller miniträdgårdar
mitt i grönytan.

Planteringen kan innehålla ett vackert format stenblock, en eller ett par låga barrväxter och några stenpartiväxter som inte har allt för frodig tillväxt. Detaljer som en skärmvägg, en liten soffa av trä, ett solur med mera ger miniträdgården ett autentiskt utseende Utgå från ett mindre stenblock (naturligt förekommande eller ditlagt) och anlägg en liten plantering alldeles intill. Sätt en eller ett par minibarrväxter och några låga stenpartiväxter i ytan och, simsalabim! har trädgården fått ytterligare ett blickfång. Även den som har en liten trädgård kan på det här viset anlägga flera olika miljöer.

Låt minilandskapen se ut som små öar i gräshavet. Naturligtvis går det också bra att anlägga de här planteringarna i stentråg. Vitsen med ett
sådant arrangemang är att man lätt kan ”möblera om” i utomhusmiljön allt eftersom man får lust. Finns det mycket natursten på tomten kan man
exempelvis bygga en liten valvbro av dem och sätta prunkande stenpartiväxter på toppen! Om bron går över ett litet rinnande vattendrag blir arrangemanget ännu mer tilltalande.

Spännande cirklar och dammar

För den som inte vill ha några grönytor alls i trädgården, finns det andra trevliga alternativ. Delar som inte är planterade med växter, kan
täckas med singel. Genom att låta slingrande gångstråk löpa mellan planteringarna får ytan ytterligare form och struktur. På en eller ett
par platser passar det kanske bra med ett avbrott i form av exempelvis en spännande cirkel belagd med sten eller färgat glasmaterial. Tack vare de dekorativa cirklarna blir gångstråken intressanta ingredienser i trädgårdsdesignen.

Ett annat sätt att göra trädgården mer spännande är att anlägga ett vattenarrangemang som passar utmärkt i de flesta trädgårdar. Har man plats för en större damm ökar möjligheten att skapa något riktigt annorlunda. Ett kul sätt är att anlägga några ”trampsteg” i form av betongplattor mitt i vattenytan. Här kan man verkligen säga ”att man går på vattnet” och mena det också. Plattorna fungerar både som trampytor och som ren dekoration. Självklart kan man göra det lätt för sig genom att köpa ett färdigt vattenarrangemang. Springbrunnar och dammar finns att få tag i från några hundralappar och uppåt beroende på storlek och utförande.

Köpinformation:

Tråg och olika detaljer till trågen kan beställas av återförsäljare från Vikingland AB, telefon: 042-20 33 31 och Vigrum Konstforum, telefon:
0510-53 50 02

Här har man gjutit in en lerkruka direkt i muren, en kul och effektfull detalj. Tänk bara på att krukan måste vara frosttålig.

Ett litet fågelbad format som ett snäckskal blir en trevlig dekoration i trädgården. Små stenar i olika färger och former i och utanför fågelbadet gör arrangemanget ännu mer attraktivt.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar