I en hörna av trädgården har gångar av komstadflis lagts ut runt arrangemang av växter som även är gröna under vintern. I mitten syns en formklippt och uppstammad 30-årig buxbom, guldbladig taxus och ett silverpäron.
Det är dock inga runda och välformade som har lagts ut här, sådana ser bara menlösa och intetsägande ut, anser Helge.
– Stenar får aldrig kännas som ytligt pynt eller dekoration, som om de vore ditlagda. I stället ska det verka som om de skjutit upp underifrån och sprängt jordytan.
Valet av vilka stenar man väljer är alltså viktigt. De bör ha olika format och helst ha samma geologiska ursprung. För att uppnå en helhetston gäller även att inte blanda stenar med olika färg.
– Jag tycker bäst om den kantiga stenen. Den kan ha djärva fasningar och utsprång som inbjuder fantasin att forma en spännande bild. Ljuset i detta stenmaterial är också speciellt. Stenytorna reflekterar ljuset på samma sätt som vattenytan och skapar kontraster mellan ljus och skugga. Utseendet får en grafisk svartvit verkan som blir effektfull tillsammans med olika växtmaterial. I en rund sten går tyvärr kontrasterna lätt förlorade och ljuset slätas ut, säger Helge.
Stengångar i trädgården
Att ta sig fram på stengångar i trädgården är både praktiskt och ser trevligt ut. Tvättad natursingel eller makadam används återigen flitigt och om man inte vill kratta för mycket ogräs kan man lägga en fiberduk under. Gångytor kan också göras av enskilda naturstenar som bildar intressanta stråk genom gräsmattor och rabatter. I gräsmattan bör stenarna ligga i nivå med gräsets botten för att man bekvämast ska kunna klippa. Över en grusplan är det effektfullare om stenytan ligger några centimeter över marknivån.
Hos Helge finns mycket komstadflis utlagt på både gångar och uteplatser, en kalkstenssort som kommer från byn Komstad i närheten av Gislöv, men som tyvärr inte bryts längre. Enstaka stenar, som hämtats från den österlenska naturen, får även plats. Några har också naturligt slipats av väder och vind till att få en form likt ett fågelbad.
Helge och dottern Emma Karp Lundström anlägger en ny
gångväg med komstadflis.
Helge tycker bäst om den kantiga stenen som inbjuder fantasin att forma en spännande bild. Här en nyanlagd bit av komstadflis.
I den vintergröna hörnan ligger även enskilda naturstenar som bildar intressanta stråk genom denna del av trädgården.
Trädgården är endast 250 kvadratmeter stor men rymmer både damm, sittplats och över 500 växter.