Trädgårdsgång av grankubb och snäckskal

Under arbetet med att såga upp den vindfallna granen väcktes idén att göra en trädgårdsgång. Platsen blev från förlängningen av en stentrappa och ut till trädgården.


Den gamla granen hade tvingats kapitulera för den hårda stormen. Som tur var så var vindriktningen på vår sida och den föll bort från huset. Att låta den bli ved var inget särskilt lockande alternativ, mycket arbete och lite energi tillbaka. Funderingarna gick i olika riktningar, men till slut dök idén upp om att låta den bli en del av materialet till en ny trädgårdsgång.

Från stentrappan och ut i trädgården fanns sedan tidigare en gång med grå, trista stenplattor. Många av plattorna hade dessutom glidit ur sitt ursprungliga läge. Förutom grankubbar skulle vi använda ljust grus eller snäckskal. Den idén kom från Danmark, då vi en sen kväll skulle tillbaka till den hyrda stugan. Där hade man fyllt trappan med ljusa snäckskal. Något som verkligen uppskattades eftersom ingen utebelysning var tänd. Så fick det bli. En trädgårdsgång av grankubbar och snäckskal. Bara att sätta igång:

Det var hårda vindar och mark som gav dåligt fäste för
rötterna som fällde granen.

De gamla plattorna var en ganska trist historia.

Granen kapades till 12-15 centimeter långa kubbar.

Sedan plattorna avlägsnats grävdes marken upp. Kubbarna placerades ut med lite olika mellanrum för att ge ett snyggare intryck. Därefter fylldes jord mellan dem.

Kubbarna behandlades med träolja.

Ljust grus eller snäckskal gör att gången syns bra även när mörkret fallit.

Dessutom blir det en fin effekt mot kubbarna.

Ljuslyktorna ger fint ljus i skymningen.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar