Trampsten i trädgården

Det finns många varianter på stig. Pigga upp trädgården med glada markstenar eller gör en vacker gång av plattor.


I japanska trädgårdar består gångstigarna ofta av oregelbundet utlagda trampstenar. Meningen är att man ska tvingas se var man sätter fötterna och inte trampa på den ömtåliga mossan.

Även om man inte har en japansk trädgård är trampstenar eller plattor ett bra sätt att skydda gräs och marktäckare från slitage. Ligger plattorna nergrävda i nivå med markytan kan man behändigt köra gräsklipparen över dem. Gångar av trampstenar behöver inte bara slingra genom växtlighet. Klivstenar i grus eller barkflis blir nog så vackert utan växter.

Hårda material som natursten, skifferplattor, gatsten, betong och keramikplattor är vanligast till trampstenar men även mjukare material som träkubb kan fungera.

Betongplattan har på senare år utvecklats till patinerade, färgskiftande stenar i många olika storlekar. Nya betongplattor tumlas för att få ett mjukare utseende och likna natursten.

Rak gång av blåmålade betongplattor.

Den vanliga gråa trottoarplattan kan man hitta för några kronor styck på rivningsfirmor och överskottslager. Med lite vattenbaserad grundfärg och pigment får de ett helt nytt utseende! Blanda pigment i en klick färg och rör om ordentligt. Späd sedan med vatten tills färgen är riktigt lättflytande, då sugs den upp av betongen.

För att få trampstenen på plats i gräsmattan behöver man bara gräva bort en ruta grästorv där de ska ligga. Jämna till botten i gropen med sand och lägg stenen på plats.

Oregelbundet utlagda naturstenar bland myskmadra. Trampsten av den nya sortens betongplattor med skiftande yta. Glaskulan i mitten har tryckts ner i en klick murbruk. Plattorna kommer från Starka och heter Byasten.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar