Giftsvamparna du bör akta dig för

Det finns en del giftsvamp som kan förväxlas med ätliga svampar. Vår trädgårdsexpert Susanna Rosén varnar för 5 giftiga svampar.

giftspindling

Håll koll på de här giftiga svamparna när du är på svamppromenad i skogen. De här är nämligen förväxlingsbara med några av våra goda matsvampar.

Vit flugsvamp – kan förväxlas med ätliga champinjoner

vit flugsvamp giftig

Den vita flugsvampen är en av våra farligaste svampar. Den växer i fuktig mark bland blåbärsris och mossa, både i barrskog och blandskog. Det är platser där det aldrig växer champinjoner. Alla flugsvampar har alltid vita skivor och vita sporer, de ändrar inte färg som champinjonen när de åldras.

Råd: Champinjonen har skivor som varierar i en skala från vitgrått och grått till rödgrått och brunsvart. Sporerna är svarta. Gör sporprov för att se sporernas färg om du är osäker. Lägg hatten av en mogen svamp, med skivorna neråt, på ett underlag för att se färgen på sporerna som faller ur.

Bildkälla: Svampguiden

Giftchampinjon – kan förväxlas med ätliga champinjoner

giftchampinjon

Giftchampinjonen påminner om spensliga ätliga champinjoner vid en första titt, men hatten har en mer kantig profil och en matt vit färg. Skivorna blir vitgrå till mörkare grå. Foten har en tydlig ring och när svampen åldras spricker hattens kanter upp i mindre rektangulära partier. Den växer ofta på gräsmark och i lövskog i södra Sverige.

Råd: Giftchampinjonen har en mycket obehaglig lukt som påminner om bläck eller karbol. Lukten blir särskilt tydlig då svampen tillagas.

Bildkälla: Svampguiden

Toppig giftspindling – kan förväxlas med trattkantarell

giftspindling

Toppig giftspindling, som är en av Sveriges farligaste giftsvampar, växer i mossig granskog. Den är liten och brun med toppig hatt, ibland med tillplattad mitt. Hattens undersida har glesa och rödbruna skivor. Foten har ljusa band på rödbrun botten. Den är dödligt giftig.

Råd: Giftspindlingen har oftast en toppig hatt, medan trattkantareller ofta har en grop i mitten av hatten och är mer gråbrun med en brungul fot och tydliga åsar på undersidan.

Bildkälla: Svampguiden

Gallsopp kan förväxlas med ätliga soppar

gallsopp, en giftig svamp

Djävuls-, eld- och gallsoppar kan förväxlas med ätliga soppar som Karljohan, Smörsopp och Brunsopp. Alla soppar med röd fot och rosa eller rödgul poryta på hattens undersida bör undvikas. Några av dem har en bitter smak. Djävulssoppen är till och med en ökänd giftsvamp, men den är ganska sällsynt och man hittar den på kalkhaltig mark under lövträd.

Råd: Undvik alla soppar med röda eller rosa rörmynningar. Undvik också soppar med skarp eller bitter smak.

Bildkälla: Svampguiden

Pluggskivling – kan förväxlas med mandelriska

pluggskivling, en giftig svamp

Pluggskivlingen är en av våra vanligaste svampar och man kan se den i stora mängder både i löv- och barrskogar, men också i parker och trädgårdar, gärna vid björkar. Hatten är gråbrun och hela svampen har en pluggformad siluett.

Råd: Mandelriskan, som är en av våra mest välsmakande riskor, avsöndrar en riklig, mjölkaktig saft när den bryts. Andra kännetecken är att mandelriskan har en mer gyllenbrun till rödgul, köttig hatt.

Bildkälla: Svampguiden

Läs också: 10 svampar att hålla utkik efter på skogspromenaden

Den här artikeln uppdaterades i september 2023, men publicerades ursprungligen 24 september 2014.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar