ANNONS FRÅN WEIBULLS

En komplett guide till den perfekta gräsmattan

Få platser är så uppskattade som trädgårdens gräsmatta, och med enkla medel kan du få den att blomstra. Såhär kommer du igång inför årets trädgårdsäsong!

Gräsmattan är en central del av många trädgårdar och erbjuder utrymme för en mängd olika aktiviteter. Lek, spel, mat, ro och vila är bara några av de saker som kan utföras på en fin och välskött gräsmatta. Att ge sin gräsmatta lite extra uppmärksamhet i början av en ny trädgårdssäsong kan därför vara en god investering.

Starta igång gräsmattan på våren

Starten för att få igång gräsmattan på våren går när den har torkat upp efter snösmältningen och börjat spira. Det första steget är att plocka upp pinnar och annat skräp som har samlats under vintern. Räfsa sedan försiktigt med en lövräfsa för att få bort dött gräs och löv som hindrar syre från att nå ner till gräsrötterna.

Kalka gräsmattan vid behov

Om du har en lerig, hård gräsmatta eller en jord med låga pH-värden är det lämpligt att kalka gräsmattan innan det är dags för gödsling. Att kalka gräsmattan hjälper till att öka pH-värdet i jorden och förbättrar därmed förutsättningarna för att gräset ska trivas.

Bli av med mossa

Om du har mossa som du vill bli av med, är det första steget att sprida ut Substral Super Gramino Mossa. Detta preparat hjälper till att minska mossan och främja gräsets tillväxt. Vänta sedan en vecka innan du går vidare till nästa steg, nämligen gödsling.

Så din gräsmatta

Weibulls har ett stort sortiment av gräsfrön odlade främst av svenska bönder och är framtagna för att passa det klimat och de förutsättningar vi har här i Norden. Att odla upp fröerna i det faktiska klimatet har en stor påverkan på kvaliteten i jämförelse med fröer som är uppförädlade i Sverige. Kvaliteten på gräsfröblandningarna är mycket viktig för Weibull och grobarheten och renheten i gräsfröblandningarna ligger högt över EU:s krav. Klipp sedan gräsmattan ett par gånger innan du gödslar.

För den som har en robotgräsklippare är Weibulls Extra Green ett bra val. Det är en exklusiv gräsfröblandning med rödsvingel och ängsgröe för en tät, vacker och hållbar gräsmatta som kräver minimalt underhåll. Vill man ha en blandning speciellt anpassad till det nordiska klimatet finns Weibulls Nordic Green, som hjälper till att skapa en frodig och vackert grön gräsmatta som kombinerar mycket god slitstyrka och extra vinterhärdighet.

Gödsling – viktigt för att läka ihop gräsmattan

Gödsling är viktigt för att gräsmattan ska kunna läka ihop efter vinterns påfrestningar och få en snabbare och friskare grönska. Det är bäst att använda ett långtidsverkande gödsel, till exempel Substral Super Gramino. Doseringen för detta gödselmedel är 3 kg/100 kvm. Det är viktigt att inte överdosera gödsel då detta kan leda till skador på gräsmattan.

Klipp gräsmattan regelbundet

För att upprätthålla en fin och välskött gräsmatta är det viktigt att klippa den med jämna mellanrum. Det är dock viktigt att inte klippa mer än en tredjedel av höjden vid varje tillfälle, då detta kan skada gräsmattan och leda till en mindre tät och fin yta.

Om Weibulls

Weibulls ska tilltala den stora massan av odlingsintresserade och inspirera dem till att använda produkter som är bra för naturen – både när de produceras, används och återgår till naturen. Weibulls ägs av Econova, som är Nordens ledande företag inom jord- och trädgårdsprodukter och en innovativ aktör inom återvinning och biobränsle.

Mest lästa artiklar