Fixa ditt livs grönaste gräsmatta

Vill du få en riktigt fin gräsmatta? Då är det dags att börja nu. Lisa Lövenros är gräsmatteexpert på Gräscenter. Här ger hon sina bästa tips.

Ge gödning

Gödningsmedlet tränger undan mossa och ogräs och stärker gräsmattan. Använd ett specialgödningsmedel för gräsmattor.

Mossbekämpa

Har du mycket mossa i gräsmattan är det även dags att rensa bort mossan i april–maj. Ditt gödningsmedel bekämpar mossa, men det finns också särskilda mossbekämpningspreparat som du kan använda. Mossa kan också bero på att jorden är för sur, då kan kalk hjälpa.

Vertikalskär

Oftast behöver man inte vertikalskära en ung gräsmatta. En äldre gräsmatta kan vertikalskäras vid behov. Ungefär fyra veckor efter att du har gödslat kan du vertikalskära den om det behövs. På så sätt får man bort dött material, samtidigt som gräsrötterna delar sig och därmed får lättare att sprida sig.

Hjälpså vid behov

Att hjälpså innebär att man sår nytt gräs på de ställen där gräsmattan är som mest sliten. Vertikalskär först. Lägg direkt efteråt på toppdress och frö om du vill hjälpså. Vattna sedan flitigt i tre veckor.

Toppdressa

För att återställa balansen i gräsmattan och utjämna håligheter efter vintern behöver du ibland toppdressa (tillföra näringsrik jord/kompost). Både toppdress och kombinationsprodukter av gödning med ogräs-/mossmedel ska läggas ut i slutet av maj eller början av juni, då gräsmattan har fått fart och blivit grön. Det måste finnas värme i jorden. Täck max en tredjedel av grässtråets längd, så att gräsmattan orkar växa igenom.

Vattna

Har du en relativt nylagd gräsmatta? Vattna mycket och ofta. Har du en äldre gräsmatta? Ge den mycket vatten, en gång i veckan, under sommaren


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar