Grannens gröna gräs

Grön av avundsjuka kan man lätt bli när man ser Olle Bergs gräsmatta. I närmare 40 år har han lyckats behålla sin matta stark, frisk och grön.


Strax utanför Karlstad bor Olle Berg. Ett känt namn för många som är intresserade av att hålla sin gräsmatta fin. I närmare 40 år har hans gräsmatta gjort den mest luttrade green keepern grön av avund. Några mirakelkurer finns inte utan Olles motto förkortas till TVP, tid, vatten och pengar.

– Det tar tid att få en fin matta. Underlaget är A och O. Minst 30 cm lerfri matjord ska man kosta på, säger Olle Berg.

Gör ett schema

Tid, vatten och pengar. En vacker gräsmatta kommer inte gratis, varken i tid eller pengar.

Planera in vad du ska göra och när. Några hållpunkter är städning, gödsling och klippning. Gör en grovstädning på hösten och en försiktig städning på våren.

– Riv och slit inte för hårt på mattan under våren. Använd en lövräfsa eller en borste.

Mattan behöver gödslas fyra – fem gånger under säsongen mars – augusti. Med ett långtisverkande specialgödsel för gräsmattor räcker det oftast med två gånger per säsong. Innan du gödslar bör mossa tas bort. Använd ett medel mot mossa.

– Använd inte mossrivare om du inte vill ha ännu mer mossa. Mitt råd är istället att använda järnsulfat-medel. Vattna ner detta en gång på våren och en gång på hösten.

Gödsel ger mindre mossa

Klipp ofta. Olle använder sig av en cylinderklippare. Oavsett klippare ska klippes tas bort säger han.

Olle använder själv ett långtidsverkande gödsel och gödslar då sin matta cirka två gånger per år.

– Min erfarenhet när det kommer till gödsel är att du får vad du betalar för. Ett dyrare långtidsverkande gödsel spar tid och vad jag tror även pengar i förlängningen.

Det är lätt hänt att minska på gödslandet för att slippa klippa mattan ofta. Men tyvärr finns ingen genväg där heller. Olle klipper sin matta var fjärde dag.

– Det är bättre att klippa ofta och lite åt gången. Det är viktigt att man har en uppsamlare. Skulle jag låta mitt klipp ligga kvar skulle mattan helt dränkas.

En matta som dränkts i sitt eget klipp måste vertikalskäras och luftas. Vänta med det tills mattan kommit igång ordentligt, vanligtvis någon gång i månadsskiftet maj – juni. En annan aspekt på gödslingen hänger ihop med förekomsten av mossa.

– Mossa uppstår till 85 procent av näringsbrist. Även för den skull är det alltså viktigt att inte snåla med gödslingen. Är det en regnrik sommar kan du gödsla en gång extra.

Tät matta motar ogräs

Välstädad entré. Olles kraftiga matta står emot maskrosattacker från grannarna.

Vertikalskärning används också för att få en tätare matta. Metoden delar på gräsplantorna och gör mattan tät och fin. Du kan också stödså ifall det behövs.

– En tät matta håller ogräs och mossa borta. Grannarnas maskrosor fick aldrig fäste på min matta trots att de vita frökapslarna låg som ett snötäcke.

Liten lathund

Mars – april: gödselsäsongen börjar, vattna med järnsulfat för att få bort mossan innan du gödslar

Mars – maj: städa av mattan försiktigt, använd lövräfsa eller borste

Maj – juni: nu kan du bekämpa ogräset med ett ogräsmedel, vertikalskära, stödså och dressa mattan när ogräset dött

Mitten av augusti: gödeselsäsongen avslutas

September: vattna med järnsulfat för att förhindra svampsjukdomar

September – oktober: gör en grovstädning av mattan och lägg på ett gödsel innehållande fosfor (P) och kalium (K) 

Observera att tidsangivelsen bara är en fingervisning, vädret och geografiskt läge kan ge andra lämpliga tidpunkter för de olika aktiviteterna. Tipset är att göra ditt egna schema utifrån dina förutsättningar.

Fakta Olle Berg
Olle är en hobbyodlare som har haft gräsmattan som intresse närmare 40 år. Han bor i en villa cirka 1,5 mil öster om Karlstad som enligt Svensk trädgårds zonkarta ligger i växtzon III. Olle har en egen sajt där han delar med sig av sina erfarenheter till andra gräsmatteintresserade. 

Olles sajt hittar du på www.olleberg.nu

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar