Så blir du av med mossa i gräsmattan

På platser där gräset inte trivs kommer mossa som ett brev på posten. Tycker du inte om mossa gäller det att se till att gräset växer så det knakar.


Nästan alla gräsmattor innehåller mossa, såvida du inte aktivt arbetar för att hålla den mossfri. Den mossa som trivs extra bra på gräsytor är gräshakmossa och den finns framför allt på platser där gräset växer dåligt.

Skuggig tomt

Satsa på marktäckare som trivs i skuggan!

Vanliga orsaker till att mossa breder ut sig är att tomten är för skuggig. Antingen kan du glesa ut buskar och träd så att solljuset når ner eller så ersätter du gräsmattan med en flerårig marktäckare som trivs i skugga, som skuggröna eller sockblomma. Marken kan också vara kompakt och dåligt dränerad. Mossa gynnas också på gräsets bekostnad om jorden är näringsfattig eller har ett lågt pH-värde. Många mossor trivs när marken har ett lågt pH-värde men det finns också mossarter som växer i kalkrik jord med ett högre pH-värde.

Få gräset att må bra

För att gynna gräset behöver du måna om gräsmattan på samma sätt som när du vill få en riktigt tät och grön gräsyta. Att köra med en mossrivare gör bara nytta för stunden. Istället för att få bort mossan hjälper du den att sprida sig genom att smula sönder den i mindre bitar.

Så tränger du undan mossan:

  • Gödsla gräsmattan tidigt på säsongen för att jorden ska bli mer näringsrik. Gräs behöver mycket kväve. Strö ut organiskt gödsel, exempelvis hönsgödsel.
  • Toppdressa för att ge jorden en luftigare struktur. Toppdress består av en blandning av jord och sand som jämnar ut gropar och gör ytskiktet mer väldränerat och gräsrötterna får mer luft.
  • Klipp inte gräset för kort utan ha en klipphöjd på 4-5 centimeter. Klippningen stimulerar gräset att få flera skott, vilket ger en tätare gräsmatta, och mossan trängs undan.

Mossa trivs i kyla

Om det varit en mild vinter kan gräsmattan bli täckt av mossa eftersom den fortsätter att växa redan vid noll grader medan gräset behöver högre temperatur. Därför är det ofta mycket mossa i början av säsongen, men sedan när gräset vaknar brukar det ta över, i alla fall på platsen där det trivs.

Det är svårt att bli av med mossan på skuggiga platser, där gräset har svårt att hävda sig. Då är det bättre att plantera marktäckande perenner på sådana platser istället.

Miljövänlig gräsmatta

Att hålla en gräsmatta fin är arbetskrävande – och näst intill omöjligt – särskilt på en skuggig tomt med dåligt dränerad jord, som lerjord. Ett alternativ är att helt enkelt sluta fred med mossan. Den är trots allt mjuk att gå på och den är grön också på vintern. Däremot är den känslig för slitage och blir ful om du går på den.

 

Hämta inspiration från Japan!

Då kan man hämta inspiration från Japan där man har speciella mossträdgårdar. Fast en mossmatta är inte arbetsfri den heller. För att hålla den fin bör man plocka bort gräs och ogräs som kan konkurrera med mossan. Men trots att man rensar regelbundet blir arbetsinsatsen en bråkdel jämfört med den tid många lägger mer på att hålla en gräsmatta mossfri.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar