Köpa ny gräsklippare

Många av oss kör våra gräsklippare tills de går sönder, men kanske skulle vi spara både kraft, tid och miljö om vi bytte upp oss till en nyare gräsklippare. Här är ett axplock ur årets utbud av nya gräsklippare för dig som planerar att köpa ny gräsklippare.


Det vill till att man har den rätta knycken, eftersom startsnöret är uppslitet och bara hälften så långt som det ska vara. Gasreglaget sitter fast, kniven mer slår än klipper av gräset, oljan är inte bytt på minst 15 år och det svarta rökmolnet indikerar att förbränningen kanske inte är optimal. Bullrar gör den också. Kanske är det dags att byta gräsklippare?

2008 års utbud är stort och bjuder på nyheter i alla prisklasser. Här är ett dussin nya modeller – fler hittar du på respektive tillverkares webbplats.

1) Kilformad eldriven gräsklippare

 

AL-KO Ginges nya modell Comfort 40 E, där 40 står för klippbredden i centimeter, är en elektrisk gräsklippare för såväl vanlig klippning som bioklipp. Den kilformade kåpan gör det enkelt att komma åt under buskar. Uppsamlingsbehållaren rymmer 43 liter och har en automatisk uppsamlingsmätare. Hjulen är breda och stora – 19,5 cm i diameter – och klipphöjden kan justeras centralt i sex steg mellan 28 och 68 mm. Den elektriska motorn är på 1 400 W och priset ligger på cirka 1 299 kronor.

2) Multimojäng gräsklippare

 

Nya Flymo Multimo 360 är en elektrisk klippare med en klippbredd på 36 cm och fem inställbara klipphöjder från 20 till 70 mm. Motorn är på 1 500 W och vikten 14,5 kg. Man kan bioklippa, kasta ut eller samla upp gräset och uppsamlaren, som rymmer 40 liter, har ett genomskinligt fönster så att man ser när den är full. Multimo 360 kostar omkring 1 495 kronor.

3) Klipp svart gräsklipparen

 

Partner P53-650CMDEWA är en framhjulsdriven gräsklippare med bekväm elstart för motorn som är på 190 cc. Hjulen är 20 respektive 30 cm stora och klipphöjden justeras individuellt mellan 30 och 75 mm. Klippbredden är 53 cm och man kan antingen finfördela gräset med bioklipp eller samla upp det i den mjuka uppsamlaren på 71 liter. Klippkåpan hos P53 är av stål, vikten 48 kg och det rekommenderade priset 3 995 kronor.

4) Tre i ett gräsklipparen

 

Silver 520 B Auto Premium från AL-KO Ginge är en rotorgräsklippare med drivning på de extra stora bakhjulen, vilket gör den lättstyrd. Klipparen har uppsamlare med tömningsindikator, men man kan även bioklippa eller kasta ut gräset, antingen bakåt eller åt sidan. Handtaget kan fällas ihop vid förvaring och översta delen av det kan ställas in på flera olika sätt för att passa användaren. Motorn är på 2,6 kW, klippbredden 51 cm, klipphöjden 3-8 cm och priset cirka 4 699 kronor.

5) Starta smidigt gräsklipparen

 

LM 2153 CMDAE är den långa beteckningen på en ny klippare med elstart från Jonsered. Klippbredden är 53 cm och uppsamlaren är på 71 liter, men man kan även köra med sidoutkast eller bioklipp. Klipparen har automatisk växellåda, vilket ger bibehållen knivhastighet och klippeffekt vid alla hastigheter mellan 0 och 4,2 km/h. Framhjulen är 20 cm och bakhjulen 30 cm i diameter, vilket gör den lättmanövrerad. Priset ligger på cirka 5 400 kronor.

6) Tyst i trädgården gräsklipparen

 

Stiga har släppt flera nya modeller betecknade med Silent, där man lyckats halvera den upplevda ljudnivån. Den aerodynamiska formen gör att även ögat blir nöjt. Serien är utrustad med Stigas nya antivibrationssystem AVS. Alla modeller har multiklipp; vissa även uppsamling. Multiclip 50 S Silent Plus driver på framhjulen, har en galvaniserad kåpa, fällbart ergonomiskt styre i stål och dubbla kullager i hjulen. Rekommenderat pris 5 995 kronor.

7) Klipp kuperat gräsklipparen

 

Stiga Primo är en liten, smidig åkgräsklippare som är bakhjulsdriven och -styrd, vilket ökar framkomligheten på kuperade tomter. Det flytande klippaggregatet har en bredd på 78 cm och har både multiklipp och bakutkast. Sitsen och ryggstödet är justerbara, och Primo har även ett handskfack och ett fack för en vattenflaska. Toppfarten är 7,5 km/h och priset cirka 14 995 kronor.

8) Klipp automatiskt med solenergi gräsklipparen

Världens första robotgräsklippare med hybridteknik kommer från Husqvarna, heter Automower Solar Hybrid och kostar cirka 29 500 kronor. Den kombinerar ett uppladdningsbart batteri med solceller, vilket gör att klipptiden för en laddning kan bli dubbelt så lång under soliga dagar. Klippning och laddning sker automatiskt och dubbla guidekablar gör att Automower Solar Hybrid snabbare hittar tillbaka till laddstationen. Den klarar sluttningar upp till 35 procent och är dessutom återvinningsbar till 90 procent.

9) Klipper Sverige runt gräsklipparen

Sex års utvecklingsarbete sägs ligga bakom nya Viking MT 6112 C. Klipptekniken utnyttjar aggregatets bredd (110 cm) på så vis att speciella guider för in gräs från kanterna mot de tre knivarna. Uppsamlaren rymmer 350 liter och går att tömma enkelt från förarplatsen, som har lågt insteg och gott om plats för benen. MT 6112 C har ett nytt, patenterat omkopplingssystem mellan framåt- och bakåtdrift och kostar omkring 44 000 kronor. Är du kändisintresserad så är detta den gräsklippare som Kjell Fundin körde från Haparanda till Ystad tidigare i år.

10) Kör som en kung gräsklipparen

Rider 15V2s AWD är Husqvarnas mest utrustade åkgräsklippare. En av nyheterna är servostyrningen, som tillsammans med en patenterad bakvagnsstyrning gör klipparen smidig att hantera. Drivningen sker på alla hjulen och dragkraften på respektive hjul justeras automatiskt beroende på körsituationen. Motorn från Kawasaki är på 15 hästkrafter och klarar upp till 9 km/h. Rider 15V2s AWD kostar cirka 63 000 och kompletteras med klippaggregat Combi 103 cm för cirka 9 000 kronor eller Combi 112 cm för cirka 11 000 kronor. Dessutom finns en mängd andra tillbehör för året runt-bruk.

11) Fixa kanten för hand

En sann gräsmatteentusiast trimmar givetvis kanterna också. Gardenas nya Comfort-serie med grässaxar består av tre modeller. Den mest avancerade, med artikelnummer 8735, passar både höger- och vänsterhänta eftersom saxen är vridbar i 360 grader. Handtaget är ergonomiskt utformat med mjuka detaljer och greppet gör det kraftbesparande att klippa. Att bladen är klibbskyddade ger skydd mot rost och växtsaft, samt gör saxen lätt att hålla ren. Priset är cirka 299 kronor och garantin är på 25 år.

12) Trimma med kniv

Föredrar du att trimma maskinellt har Bosch två nya sladdlösa grästrimmers med litiumjon-batteri. De har ställbart stödhandtag och reglerbart teleskopskaft mellan 80 och 114 cm. Ett system med plastknivar i stället för tråd ska ge mer energieffektiv och exakt trimning. Modellen ART 26 LI är på 18 V, klarar ungefär 1 000 meter kantklippning på en laddning, har en trimdiameter på 26 cm, väger 2,4 kg och kostar cirka 1 499 kronor. Den något enklare ART 23 LI är på 14,4 V och kostar cirka 1 299 kronor.

13) För övningskörning gräsklipparen

Innan du släpper loss barnen på din nya gräsklippare är lite övningskörning att rekommendera. Leksaksgräsklippare finns lite varstans; detta är Vikings modell Mini-Klip i den för dem rätta gröna färgen för cirka 150 kronor. Små gräsbitar som åker runt i uppsamlaren ger en extra effekt.

Köpinformation av gräsklippare

AL-KO Ginge, www.ginge.com
Bosch, www.bosch-pt.com/se
Flymo, www.flymo.se
Gardena, www.gardena.se
Husqvarna, www.husqvarna.se
Jonsered, www.jonsered.se
Partner, www.partner.se
Stiga, www.stiga.se
Viking, www.stihl.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar