Så får du Sveriges vackraste gräsmatta

Tänk att ha en smaragdgrön gräsmatta år efter år. Inget problem menar Olle Berg som har haft en gräsmatta utöver det vanliga i över tre decennier. Här delar han med sig av sina bästa skötselråd - månad för månad.


Med rätt omvårdnad kan du få nästan övernaturligt grönt och tätt gräs. De knivskarpa kanterna fixar Olle Berg till vartannat år med en månskärare och ett spänt snöre.

Tänk att ha en smaragdgrön gräsmatta år efter år. Inget problem menar Olle Berg som har haft en gräsmatta utöver det vanliga i över tre decennier. Här delar han med sig av sina bästa skötselråd – månad för månad.

Olle Berg bor utanför Karlstad, i zon 4 som tidvis utsätts för ganska bistert klimat. Hans gräsmatta anlades 1967 och blev i mitten av 70-talet utvald av Weibulls som provträdgård för ett nytt specialgödningsmedel för gräsmattor. I över 30 år har den hållit sig lika grön och vacker, naturens nycker till trots. Olle Berg säger själv att han inte lägger ner mer tid på sin gräsmatta än folk i allmänhet. Men håll med om att den är något i särklass!

Olle Bergs bästa råd för grönaste gräset

April-maj
Sprid specialgödningsmedel för gräsmattor, cirka 2 kg per 100 kvm, i början av april.
Om du har mossa i gräsmattan är det dags att använda något preparat som är godkänt för användning mot mossa. Du kan också vattna med järnsulfat (1-2 dl i 10 l vatten på 50 kvm gräs).

Maj-juni
Om du har ogräs i gräsmattan kan du sprida ut kombigödsel, Olle använder 3 kg Weibulls gräsgödsel/kombi per 100 kvm, då gräs och ogräs är på tillväxt.
Reparera om det blivit fläckar i gräsmattan under vintern eller stödså om gräset verkar glest. Har du skuggiga partier finns speciella gräsblandningar som är anpassade för skugga.
Var väldigt försiktig med vårkrattningen och vänta tills gräset är grönt. Städa bara gräsmattan försiktigt innan.

Juni
Dags att gödsla! Är det torrt måste du vattna ordentligt – se till att det blir en riktig rotblöta, 25-30 mm.

Juli
Vattna gräsmattan vid behov. Klipp den kort var fjärde dag, hela sommaren. Olle Berg föredrar cylindergräsklippare eftersom dessa skär gräset lågt och utan att fransa grässtrået, vilket skapar en sund och tät matta. När du klipper mattan så bör du höja klipphöjden de sista gångerna till 25-30 mm. Använd uppsamlare.

Augusti
Gödseldags igen.

Oktober-november
Sprid ut antimoss-medel eller järnsulfat för att motverka mossa och ge skydd mot svampsjukdomar. Sprid ut höstgödsel i oktober. Detta ger bättre vinterhärdighet och hjälper gräsmattan att komma igång på våren. Var noga med att kratta gräsmattan innan vintern. Vart tredje år bör du sprida ut 25 kg dolomitkalk per 100 kvm.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar