ANNONS FRÅN ASPEN

Så fixar du en miljövänlig gräsmatta – här är smarta tips

Folk i allmänhet blir mer och mer medvetna om att alkylatbensin är ett bättre och mer hållbart alternativ för människa, gräsklippare och miljö. Aspen alkylatbensin innehåller upp till 99% färre kolväten jämfört med vanlig bensin – något som Bosse Rappne från TV4-programmet Äntligen hemma gillar.


Släpp alla gräsklippare fria – det är sommar

Sommaren är på ingång och våra trädgårdar fylls av fixarsugna trädgårdsmästare. Många har lite svårt att låta gräsklipparen vara och ger sig ofta på gräset lite för tidigt. En måttstock är att gräset ska vara mellan 7-8 cm långt när man klipper det – oavsett om det är första eller sista gången för säsongen. Och det ska aldrig klippas kortare än 4 cm. Tänk på att för kort klippta gräsmattor mår sämre och att det bjuder in mossa, maskrosor och annat ogräs i matchen. Klipp istället ofta och låt det klippta gräset ligga kvar eftersom det har en gödslande effekt.

Bosse Rappne är trädgårdsmästare på Slottsträdgården Ulriksdal i Stockholm och känd från TV4-programmet Äntligen hemma. Själv sitter han på en fyrhjulsdriven åkgräsklippare: 

– Dom flesta är bra på att kolla oljan men jättedåliga på att avgöra hur kniven mår. Inte ens när den är rund som ett finger tycker man det är konstigt att klipparen sliter av grässtråna. Så viktigt att slipa kniven!

 

Minimera utsläppen med alkylatbensin

Folk börjar bli allt mer medvetna om alkylatbensin som alternativ till vanlig bensin i klipparen (och häcksaxen, trimmern, röjsågen, jordfräsen, snöslungan, båtmotorn, snöskotern, motorcykeln och bilen också för den delen). Tittar man på mängden farliga kolväten så innehåller Aspen alkylatbensin upp till 99% färre av dessa än vanlig bensin. Den gör till exempel att klipparens motor startar enklare, att den går bättre och släpper ut färre skadliga ämnen som bensen och andra aromater. Den innehåller dessutom rengörande tillsatser som håller motorn ren. Alkylatbensinen är utvecklad i nära samarbete med yrkesanvändare för att ge minsta möjliga miljöpåverkan och en bättre arbetsmiljö. Bosse:  

– Självklart kör jag med Aspen alkylatbensin. Det finns flera anledningar men framförallt för att den är så otroligt mycket renare än vanlig bensin. Tänk själv, skulle du vilja gå bakom bilen och andas in dom avgaserna under en timma? Ännu värre låta dina barn göra det?

 

Lantmännen Aspen

Mannen bakom innovationen är ingenjören Roland Elmäng som såg möjligheten att ta fram ett bränsle med bättre egenskaper för människorna, maskinerna och miljön. Aspen grundades 1988 och har sitt huvudkontor i Hindås, vilket rymmer såväl forskning och utveckling som produktion, distribution och lager.

Läs gärna mer här

 

Tips från Bosse:

Vanlig bensin åldras mycket snabbare än alkylatbensin så fyll den sista mc- och båttanken på hösten med alkylat, så startar den lättare när säsongen drar igång och det är dags att starta upp motorerna igen. 

 

Bosse Rappne – Sveriges mest kända trädgårdsmästare.

Mest lästa artiklar