De flesta villaägare föredrar att grilla med kol eller briketter. Ibland vill man ha med sig en engångsgrill på utflykten, men kom ihåg att de lätt kan orsaka brand. Det är väldigt viktigt att se till så engångsgrillen slocknar ordentligt innan du lämnar den i sopsorteringen för engånggrillar.
10 steg till säker grillning
1. Placera alltid grillen på brandsäkert underlag. En kolgrill ska t ex. inte placeras på en altan eller gräsmatta om det är väldigt torrt och varmt.
2. Håll långt avstånd till brännbart material.
3. Lämna aldrig grillen utan uppsikt.
4. Ha en telefon i närheten så du snabbt kan ringa 112 om olyckan skulle vara framme.
5. Använd en elektrisk tändare istället för tändvätska.
6. Om du ändå använder tändvätska så häll på och låt det sjukna in ett tag innan du tänder.
7. Häll aldrig tändvätska på glödande grillkol.
8. Använd inte T-sprit, bensin, etanol eller liknande för att tända.
9. Låt askan svalna ordentligt innan du häller ut den.
10. Ha gärna en vattenslang i närheten när du grillar.
Grilla säkert med gasol
1. Stäng alltid av gasen med huvudkranen när grillen inte används.
2. Kolla så slangar och ledningar inte läcker.
3. Gör rent grillen regelbundet då fettavlagringar kan antända.
4. Börjar det brinna ska du stänga gasventilen. Ha gärna en handske nära till hands.
5. Brand i gasolgrill ska inte släckas med vatten utan med pulversläckare eller brandfilt.
Källa: Anticimex