Christian Hellbergs bästa grilltips och recept

Mästerkocken och grillexperten Christian Hellberg ger sina bästa grilltips – och delar med sig av sitt recept på makalöst goda grillade betor med getost. 


Mästerkocken Christian Hellberg, känd från bland annat Kockarnas kamp och Grillmästarna, är nu aktuell med boken ”Alla älskar grillat”. I en intervju med Vi i villa delar han med sig av sina grillfavoriter och tips.

Vad ser du för trender inom grillning?

– En bra trend är att kvinnor börjar ta mer plats vid grillen. Sedan läggs det också mer och mer grönsaker på grillen, och inte bara de vanliga grillgrönsakerna, utan lite nytt som blomkål och broccoli. Sedan ser jag en trend i att använda grillen som spis också, att ta med sig kastrullerna till tillbehören ut.

Vilken grilltyp föredrar du?

– Jag föredrar kolgrill, men jag tycker man ska anpassa sig efter hur man bor. Men ett lock tycker jag att man borde ha i vilket fall, och det fungerar ju bra till både gasolgrill och kolgrill.

Vilka grillredskap är allra viktigast?

– En grill blir ju väldigt varm, det ska man inte sticka under stol med. En lång pincett och en lång stekspade tycker jag är viktigt. Med en kort stekspade riskerar du att bränna dig, redskapen ska vara anpassade för grillning. Det kan ju vara fint att ge bort i present också. För att lyckas med köttet vid indirekt grillning tycker jag att man kan köpa en termometer för att mäta innertemperaturen. Lägger man 500 kronor på en oxfilé så tycker jag att man kan lägga 175 kronor på en termometer också, för att inte misslyckas med köttet.

Vad lägger du helst på grillen?

– Just nu är marmorerad fläskkarré och kyckling två favoriter. Det har inte blivit så mycket rött kött på sistone, men det kanske kommer. Bland grillade grönsaker är broccoli en favorit.

Hur ska jag tänka med tillbehör?

– Att kombinera heta och svala smaker, som till exempel en mild yoghurtsås till något hett och kryddigt.

Betor med getostkräm på grillen

Recept ur boken ”Alla älskar grillat” av Christian Hellberg

4 personer

Du behöver:

  • 8 små färska röd- eller gulbetor, gärna blandade
  • nymald svartpeppar
  • finrivet skal av 1 lime
  • 100 g getost
  • ½ dl crème fraiche
  • salt

Gör så här:

  1. Skölj och skrubba betorna rena. Grilla dem på indirekt värme under lock i ca 60 minuter. Känn efter med en sticka om betorna är klara, de ska vara helt mjuka.
  2. Mixa getost och crème fraiche till en slät kräm och smaka av med salt
  3. Skär snitt i betorna och tryck så att de öppnar sig. Fyll betorna med getostkräm. Toppa med nymald svartpeppar och finrivet limeskal.

Recept ur Christian Hellbergs bok ”Alla älskar grillat”.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar