Gasol eller kol, vad vinner grillduellen?

Grillsäsongen är här! Och frågan är, ska man använda kol eller gasol? Svaret är – det är en smaksak. Vi reder ut för- och nackdelar och lyssnar till några glada grillentusiaster.

På senare år är det allt fler gasolgrillar som pryder villaägares altaner. Och gasolalternativet har flera fördelar, men också nackdelar.

Ulrik Lindelöv är kock, med mästerskapsmedaljer från både VM och EM i grillning. Han använder både kol och gas.
– Jag har alltid hävdat att det inte är skillnad på smakupplevelsen. Jag vet att man inte känner skillnad.

Gasolen har sina fördelar, den är snabb och det är lätt att reglera värmen. Men Ulrik tycker att man ska ha fler än en brännare till grillen.
– Då kan man ha dem på olika temperatur. Likadant är det med kolgrill. Välj inte för liten så att du behöver ha kol över hela. När du grillar kött kanske du behöver intensiv värme först, och sedan lägga undan köttet så att det grillas på svagare värme, kring 150 grader, säger Ulrik Lindelöv.
– Köttet behöver en tillflykts­ort på under 100 grader om det ska bli riktigt bra och saftigt.

Å andra sidan kan gasolgrillen vara tung om man behöver flytta den.
En annan viktig detalj är att göra rent ordentligt, det gäller framför allt gasolgrillen där fett och matrester droppar ner.
– Man bör göra rent mellan varje gång, inte tänka att det brinner bort. Annars ligger det matrester och pyr medan man grillar, säger Sören Wretling, kemist på Livsmedelsverket. När man sedan slår på lågan igen bildas cancerframkallande ämnen, så kallade polycykliska aromatiska kolväten.
– Det bildas alltid när något brinner, men just när fett brinner bildas mer av de här ämnena.

Victor: ”Med gasol kan du finlira”

Kol hade i tre decennier varit det självklara valet för Victor Brott. Och att grilla är viktigt för honom. Det brukar bli åtta till nio gånger i månaden, och han grillar året runt.

Men nu har han bytt. Det startade med att han såg ett morgon-tv program. Det var en person där som talade om hur oöverträffat det var att grilla med kol. Men så följdes det av ett blindtest, där alla hade fel. Ingen kunde känna någon skillnad. Då bestämde sig Victor Brott för att byta.
– Så av praktiska skäl köpte jag en gasolgrill.

Det ångrar han inte.
– Man får mycket bättre kontroll över sin grillning, man har en perfekt grillyta.

Han har ofta gäster.
– De får köttet exakt som de vill ha det. Det är lätt att göra en köttbit blodig och en annan medium rare samtidigt. Du kan finlira.

Victor Brott bor på en udde. Där blåser det mycket, vilket tidigare ställde till det. Eftersom han gärna grillar på vintern har gasolen förenklat.
– Då är gasolen oöverträffad. En annan fördel är att du kan börja grilla efter fem till sex minuter. Jag kan bara se fördelar.

Gasol

Fördelar
Mindre miljöovänlig
Blir varm snabbt
Lätt att hålla rätt temperatur
Mindre os

Nackdelar
Dyrare att köpa
Tung
Mer underhåll än en kolgrill

Mattias: ”Kring kolgrillen umgås vi”

Mattias Berggren grillar mycket. Och har ofta gäster. Han har en specialbyggd grill, med stor häll, grilltak och möjlighet för åtta vuxna att sitta kring på bänkar.
– Att grilla förknippar jag med att umgås. Då är det skönt att ha en grill där alla sitter runt, säger Mattias Berggren.

Kol är det självklara valet för honom. För känslans skull.
– Det är mycket kring lukten. Man sitter vid grillen och pratar, eller gör i ordning sallad, i väntan på den perfekta glöden. Då sitter en grill-öl fint.
Sedan hjälper kolen till att hålla värmen i sällskapet när kvällskylan kommer.
– När man känner att någon har tänt en grill med kol, då blir man sugen på att grilla. Gasol för mig är något som är lika enkelt att sätta på spisen och grilla korven i stekpanna.

Mattias tycker att kolgrillningens enda nackdel är svårigheten att reglera värmen.
– Jag har visserligen ett system där jag kan höja eller sänka glödbädden. Min grill är också så stor att jag kan flytta undan kött till sidan eller mitt över grillen, beroende på vad jag är ute efter. Men om man vill laga färdigt köttet i låg och jämn temperatur, kan det vara svårt att hitta den punkten

Kol

Fördelar
Lätt att använda
Slipper hanterningen med gasoltub
Traditionell grillkänsla

Nackdelar
Osar mer än gasolgrill
Svårare att hålla rätt temperatur

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vi i villa tipsar dig

Pinterest Instagram Print

Mest lästa artiklar