Gatans grymmaste grillare

Ta det lugnt och vänd köttet sällan så blir du kung eller drottning vid grillen.


Visst är det något alldeles särskilt med grillat. Kanske är det den vanligtvis undanträngda stenåldersmänniskan inom oss som mår bra vid glöden – eller så är det helt enkelt bara för att det smakar så gott!

Men det är också vid grillen pojkarna skiljs ut från männen. Jämlikheten till trots, vid grillen är det enligt alla undersökningar fortfarande mannen som är kung – eller i alla fall försöker. För även om kvinnorna ofta lägger minst dubbelt så mycket effektiv tid på grillmiddagen med att marinera, fixa tillbehör, duka och så vidare, är det ju de 10-20 minuterna när köttet ska vändas och passas som är det riktiga jobbet – eller hur?

Så, hur gör man då för att få den där perfekta kotletten, och hur undviker man att fiskbiten ramlar sönder eller fastnar på grillgallret?

Rejäl träkolsgrill ”Oyster” på hjul i emalj med quickstart för enkel tändning. Höjd 97 cm. Pris cirka 2200 kronor, Barbecock/Berg & Nycander.

Skynda långsamt

Det vanligaste felet de flesta gör är att man lägger maten för snabbt på grillen, särskilt när man grillar med kol. Räkna med att det tar minst 25-30 minuter innan du kan börja grilla efter att du tänt en kolgrill. Även gallret ska vara ordentligt varmt när du lägger på maten.

Använd briketter och tänd helst med eltändare, tändpapp eller liknande till kolgrillen, tändvätska kan ge en tråkig bismak till maten. Vill du trots allt använda tändvätska, var sparsam och låt vätskan dra in i briketterna några minuter innan du tänder grillen. Spruta aldrig tändvätska på heta eller brinnande briketter!

Om du har en klotgrill ska du grilla med locket på. Locket förkortar grilltiden och hindrar maten från att bli torr. Lägg aldrig folie i botten på grillen. Folien tar bort den viktiga luftcirkulationen som ger syre till glöden, bottenspjället ska också alltid vara lite öppet.

Klassisk klotgrill, extrautrustad med inbyggd termometer. Grillyta 56 centimeter i diameter. Pris 999 kronor på Coop Forum.

Vänd sparsamt

Ett annat vanligt misstag är att man i sin iver att undvika vidbrändhet vänder maten för ofta. Oftast räcker det att vända köttbiten en gång när halva den beräknade grilltiden gått. Fiskfiléer har en tendens att falla sönder om man vänder den för tidigt. Fisk som grillas i folie behöver inte vändas.

Använd gärna en tång eller stekspade med långt skaft när du hanterar maten på grillen. Att sticka hål i köttet med en gaffel gör att köttsaften rinner ut och särskilt mindre bitar blir då torra och smaklösa. En köttermometer är ett bra redskap för att kontrollera när maten är genomgrillad.

Hygien är A och O när det gäller grillning, liksom vid all matlagning. Gör salladen först, tvätta händerna noga efter att du hanterat rå fisk, kyckling eller kött och lägg aldrig färdiggrillad mat på tallrikar där rå mat legat.

Smart grillkorg. Pris cirka 99 kronor, Landmann.

Gasoldriven Barbecue-lyx är Electrolux nya utomhusgrill, ”Island Barbecue”. Här finns både teakbar, två olika typer av galler samt teppan yakihäll. Dessutom är grillen utrustad med isolerade kyllådor för mat och dryck. Pris cirka 45 000 kronor.

XL partygrill för de stora grillfesterna! Total grillyta på 40×73 cm. Grillhöjd 78-98 cm. Finns på Jysk för 599 kronor.

Webers nya gasolgrill Genesis i blålackerad aluminium och stål. 25 års garantisystem. Finns även i svart och grön. Pris 11 000 kronor.

Bästa grilltipsen

Så lyckas du med fisken

 • Använd helst färsk fisk och behåll skinn och ben.
 • Olja in gallret innan du lägger på fisken.
 • Fisk som lätt faller sönder tillagas i folie.
 • Grillar du fisken under lock behöver den inte vändas.
 • Skär några skåror i sidorna på hel fisk innan marinering eller fyll skårorna med exempel smör, citron eller färska örter.
 • När fiskköttet delar sig är fisken färdig.

Så lyckas du med kycklingen

 • Välj ekologisk kyckling.
 • Behåll helst skinnet på. Vill du ta bort skinnet; marinera kycklingen.
 • Kontrollera temperaturen så att kycklingen är riktigt genomstekt.
 • Köttsaften ska vara helt klar utan inslag av blod när kycklingen är färdig.
 • Tvätta alltid händerna noga efter du hanterat rå kyckling.

Så lyckas du med köttet

 • Välj helst marmorerat nötkött, alltså kött med fett insprängt i köttet.
 • Pensla gallret med lite olja om köttet inte är marinerat.
 • Bryn biffar och kotletter först för att stänga inne köttsaften.
 • Salta inte på köttet förrän det fått en grillyta.
 • Mört kött som har cirka 25 minuter på grillen är bäst för grillspett.
 • Låt köttet ligga några minuter innan du serverar, och då helst på varma fat.

Så lyckas du med grönsakerna

 • Nästa alla grönsaker kan grillas.
 • Vänd grönsakerna efter halva tiden.
 • Använd gärna samma marinad som till köttet/fisken.
 • Välj grönsaker som har lika lång grilltid som köttet eller fisken när du gör grillspett.

Tina Nordström, dansant kock och numera även ambassadör för Svensk Köttinformation, grillar gärna svensk fläskkarré men bannlyser grillkrydda.

Tina Nordströms bästa grilltips

Även hemma hos Tina Nordström, kock och numera även framgångsrik dansare i programmet ”Lets Dance”, är det vanligtvis maken som står vid grillen.

– Jag är väldigt förtjust i grillad fläskkarré, det är min favoritdel på grisen, avslöjar Tina på en presskonferens anordnad av Svensk Köttinformation.

– Först steker jag den i ugnen ungefär en och en halv timme, hellre längre tid på låg temperatur än kort tid på hög temperatur. 125-150 grader brukar bli bra. Sedan penslar jag den med en glaze av exempelvis soja, kanel och honung. Därefter får maken lägga den på grillen ett tag och glänsa med slutresultatet. Det bjuder jag på, även fast det egentligen är jag som gjort allt förberedande jobb i köket.

Välj bra råvaror

Det viktigaste för att få ett lyckat resultat vid grillen, liksom vid all matlagning, är enligt Tina Nordström kunskap, samt att man väljer bra råvaror.

– Jag använder helst svenska råvaror, svenskt kött. Jag vill veta var sakerna kommer ifrån. Dessutom tycker jag att alla konsumenter ska ställa krav på sina butiker. Ser man en köttbit i disken som ligger och simmar i köttsaft ska man klaga, den är inte mör över huvud taget!

Har du slutligen något tips till alla som ska grilla i sommar?

– Sluta använda grillkrydda! Det är så tråkigt med grillkrydda, avslutar Tina.

Köpinformation

Barbecock/Berg & Nycander, www.barbecook.se
Coop Forum, www.coop.se
Electrolux, www.electrolux.se
Jysk, www.jysk.se
Landmann, www.landmann.se
Weber, www.weber.com

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar