Gillar grillar!

Nu är det dags att se över sin grill och se om den klarar ännu en säsong – eller om det är dags att leta efter en ny! Här visas några olika varianter, från små läckra grillhinkar till biffiga utekök! Det gäller att alltid ha en smaskig marinad i gång och att grilla lugnt!


Klotgrillen PS Betsö har plats för att lagra grillkolen inuti grillen. Kostar 399 kronor på Ikea.

 

Bordsgrill i rostfritt stål som kan placeras på alla underlag eftersom utsidan är kall. Pris cirka 1 395 kronor, från Eld & Vatten.

Vit stilren bordsgrill i porslin och rostfritt stål, 1 299 kronor från Eva Solo, Danskdesign.nu


Engångsgrillen Skogens kol
för picknick eller annan spontangrillning. 22 kronor på Clas Ohlson.

Grill i rostfritt stål från Eva Solo. Kan förvandlas till ett serverings-bord om det tillhörande locket läggs på. Finns att köpa på Danskdesign.nu för 3 199 kronor.


Smart koleldad vertikalgrill!
Osar minimalt och minskar risken för brända stekytor. Packas enkelt ihop till en platt låda! BBQ Chef Bosse kostar från 300 kronor och kommer från Smart Garden.

 

Ett grillarnas vrålåk! Beefeater Signature Plus har fyra gjutjärnsbrännare, inbyggd sidobrännare och stora avställningsytor. Detta utekök kostar cirka 29 000 kronor och kommer från Primagaz.

Master är en tålig kolgrill: grillgallret, grillplattan och woken är tillverkade i gjutjärn och arbetsytan av ”hardwood”. Grillen har ett quickstart-system och tänds därför utan tändvätskor. Kostar 7 600 kronor inklusive täckhuv från Berg & Nycander.

Landmann Flatbed är en gasolgrill med tre brännare och en kokplatta. Galler och stekplatta av gjutjärn. Kostar cirka 5 500 kronor från Landmann.

Träkolsgrillen Ellips från Berg & Nycander blänker i mjuka former! Grillen är rostfri, 98 cm hög och har en skål med måtten 55,5×34 cm. Kostar cirka 3 100 kronor.

Enkel och smäcker elgrill (2000W) på stativ och med steglös inställning av värmen. Elgrillar avger mindre lukt och mindre rök! Kostar cirka 450 kronor och kommer från Landmann.

102 centimeter hög är denna rök/grill från Weber. Rök både skinka och kalkon samtidigt på de två grillgallren (47 cm i diameter). Smokey Mountain Cooker kostar cirka 2 500 kronor inklusive överdrag.

Ranch Kettle eldas med briketter och är porslinsemaljerad som alla Webers klassiska modeller. Det speciella med denna grill är den stora grillytan (94 cm i diameter) där mängder av hamburgare får plats. Finns endast i svart och kostar cirka 12 000 kronor.

Gasolwok för hängivna wokare. Klassisk wokpanna med trähandtag, stativ och brännare i gjutjärn. Pris cirka 895 kronor från Primagaz.

Härligt grön grillhink att pigga upp picknicken med. Grillen är av rostfritt stål och finns även i kornblått. Kommer från Lagerhaus och kostar 199 kronor.

Praktisk liten portabel bords- och campinggrill i rostfritt stål. Grillen är 40 cm hög och har en diameter på 28 cm, 298 kronor på Clas Ohlson.

Grillstarter som håller upp till 2,5 kilogram och har ett praktiskt stort nylonhandtag. 439 kronor på Danskdesign.nu

Den eleganta bjässen Electrolux 4400X är en fristående gasolgrill med fem huvud-brännare. Tändningen är elektrisk och grillen är bland annat utrustad med en precis temperaturmätare och en varmhållningshylla. Kostar cirka 26 990 kronor från Electrolux.

Kockens bästa grilltips:

Alex Magnusson är kock och en av delägarna i mataktivitetsföretaget Aptit Stockholm. Här får vi ta del av Alex bästa tips för en lyckad grillning beroende på vilken grill du har:

Kolgrill:
• Tänd grillen med eltändare använd inte tändvätska.
• Vänta ut elden tills du får en riktig glöd.
• Om du har en klotgrill – lägg på locket på slutet för att få en ugnsfunktion.

Elgrill:
• Elgrillar med vattentråg minskar risken för bränd yta!
• OBS! Pensla inte slingorna med fett.

Gasolgrill:
• Gjutjärnsgaller på gasolgrillen gör att värmen behålls mycket bättre.
• Ha locket på innan grillning för att få upp temperaturen ordentlig.
• Grilla lite i taget framförallt om det är kallt ute eller blåser.

Alex allmänna grilltips:
• Välj inte för små bitar – stora bitar gör sig bäst på grillen!
• Råvarorna ska vara rumstempererade.
• Låt marinaden verka länge och torka av köttet innan grillningen.
• Låt det du grillar få en ordentlig yta på första sidan, innan du vänder.
• För en jämn tillagning – försök att mönstra sidorna innan du vänder.
• Försök att begränsa antalet vändningar till två gånger.
• Har du gäster – förgrilla maten och efterstek sedan i en varmluftsugn till önskad innertemperatur.

Bästa marinaden:

• japansk soya
• olivolja
• färsk krossad vitlök
• peppar från kvarn
• eventuellt torkad eller färsk chili

Bästa gradtal för innertemperaturen

• Oxfile 55-56
• Lammytterfilé 56
• Kalvrygg 55-58
• Viltdetaljer 56-57
• Kyckling 65-68
• Fisk 46-48
• Gris 65-67

Köpinformation

Berg & Nycander, www.bony.se
Clas Ohlson, www.clasohlson.se
Danskdesign.nu, www.danskdesign.nu
Eld & Vatten (Cobb), www.eldochvatten.com
Electrolux, www.electrolux.se
Ikea, www.ikea.se
Lagerhaus, www.lagerhaus.se
Landmann, www.landmann.se
Primagaz, www.primagaz.se
Smart Garden, www.bbqnordic.se
Weber, www.weber.com

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar