Gjut din egen grill

Nu börjar grillsäsongen och vad är ett bättre litet projekt än att gjuta en egen grill i betong? Vi visar hur du gör.


Några saker du kan tänka på innan du börjar med din grill:

När du väl blandat betongen med vatten börjar den kemiska reaktionen som får betongen att ”brinna”, dvs. stelna. Därför är det viktigt att du har förberett allting när du börjar blanda till betongen. Annars kan den börja stelna innan du fått den på rätt plats. Utför ditt arbete på en stadig, vågrät plats där du kan breda ut dig.

Är du rädd för att spilla och kladda ner underlaget bör du täcka ytan där du jobbar med papper eller plast.

Du behöver:

  • 2 hinkar eller plastbaljor i olika storlek som kan gå i varandra
  • Matolja
  • Betong, gärna finbetong
  • Skottkärra (eller så kallad rulle, en grov plasthink för ändamålet) och spade för att blanda betongen.
  • Plasthandskar/diskhandskar
  • Kryssmejsel eller liknande
  • Grillgaller (finns som grilltillbehör, eller eventuellt från ugn eller annan grill).

1. Rör ihop betongen med vattnet enligt anvisning.
Blanda inte till en för stor sats på en gång, det kan bli tungjobbat och betongen kan börja brinna för tidigt.

2. Smörj den större baljan på insidan och den mindre på utsidan men matolja så att betongen lättare släpper från baljorna när den torkat.

3. Fyll på cement i botten av den större baljan, cirka 3-5 cm. Bottenhål för lufttillförsel kan du göra genom att till exempel placera vinkorkar genom den våta cementen.

4. Ställ ner den mindre baljan ovanpå betonglagret i den större. Lägg i en sten eller något annat rejält tungt i den mindre för att hålla den på plats.

5. Häll på och packa betongblandningen i utrymmet mellan baljorna noga. Tryck till med spaden och händerna så att det inte blir några hålrum i betongskalet du skapar.

6. Låt betongen torka i cirka tre timmar eller tills dess att den känns fast men inte stenhård. Täck gärna med plast under torkning för att den ska bli jämn. Lyft bort den inre baljan.

7. Du kan även göra lufthål ut genom sidorna längst ner vid botten. Använd en kryssmejsel eller liknande. Hålen ger luft åt glödbädden och tillåter eventuellt regnvatten att rinna ut.

När betongen brunnit ut, det vill säga stelnat helt tar du försiktigt ut den nya betongbyttan ”den snart färdiga grillen” ur baljan/hinken.

Betongen är ömtålig för stötar och kan spricka eller bli kantstött.

Fyll på med kol. Tänd med braständare eller tandkassett (undvik tändvätska då det både är farligt för dig och miljön.) Efter ca 20 minuter bör kolen ha börjat glöda så att du kan lägga på gallret och grillkvällen kan börja!

Grillad pepparlax med potatissallad

4 portioner

4 laxfileér

4 tsk örtpeppar

1 tsk salt

1 förp. färsk sparris

Blanda örtpeppar och salt och lägg på ena sidan av laxen. Lägg laxen på grillen med pepparsidan neråt. Låt laxen ligga på några minuter på varje sida tills den känns fast. Förkoka sparrisen och lägg den sedan på gallret några minuter.

Potatissallad

12 stycken potatisar

2 dl creme fraiché

1/2 dl färsk gräslök

1 msk dill

1/2 dl hackad rödlök

2 tsk blandpeppar

2 tsk salt

Blanda örtpeppar och salt och lägg på ena sidan av laxen.

Koka och dela potatisen i bitar. Blanda creme fraiche, hackad rödlök, fryst eller färsk dill och klippt gräslök. Blanda sedan i salt och peppar.

Lägg i potatisen och blanda. Servera den nygrillade laxen med potatissalladen och en sallad gjord på äpplen, kruksallad, sockerärtor och tomater.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar