
En dag så här års så händer det något. Plötsligt ligger grilloset som ett dis över villakvarteren runtom i Sverige. Här får du tips på årets grillar men vi bjuder också på några smarriga recept. Årets grillar bryter tidigare trender av större och större, många av årets nyheter är bärbara. För inte grillar man bara på altanen, utan även på båtsemestern eller på sommarutflykten.
Men frågan är gasol eller briketter? Det sägs att det bevisligen inte finns någon smakskillnad dem emellan, men det finns definitivt många skilda åsikter om detta! Men om smaken inte är skillnaden, vad är det då?
Att tända en brikettgrill är socialt och tar tid och kräver lite mer än det lilla knapptrycket gasolgrillen går igång på. Gasolgrillen ger en perfekt låga vid ett tryck på knappen och ger också en precis temperaturreglering. Och du slipper städa. Brikettgrillar kräver mer ifråga om underhåll, men är å andra sidan billigare. Oavsett vad du väljer – se till att tända den där grillen ofta i sommar.


Snabb och god grillmiddag!
Fläskkarré med yoghurtsås
(4 personer)
Du behöver:
4 bitar fläskarré
Valfri marinad
Låt gärna köttet ligga och dra i marinaden en timme eller mer.
Under tiden gör du såsen som helst också ska dra en timme och fixar den varma salladen.
Varm potatissallad med tomat och avokado
Du behöver:
1 granatäpple
250 g körsbärstomater
2 avocados
6 stora potatisar
Skala och skär potatisarna i stora klyftor. Stek dem i ugnen i 225 grader i cirka 20 minuter.
Gör under tiden i ordning resten. Dela granatäpplet i två delar och skrapa ut innehållet i en skål. Dela körbärstomaterna i två delar och lägg dem i skålen. Skala och dela avocodan i bitar, lägg även dessa i skålen. När potatisen är genomstekt blandar du även denna i skålen. Sen är salladen klar!
Yoghurtsås:
Matyoghurt 5 dl
Rivet skal och saft från 1 citron
Vitlökslyfta 1, helst färsk
Honung, cirka en matsked
Salt & peppar
Blanda allt i en skål. Låt stå och dra i rumstemperatur minst 1 timme.


Så tänder du grillen!
Briketter
Tålamod – det är vad som behövs för att få bra resultat med en brikettgrill! Börja med att lägga en hög av briketter i grillen och tänd upp nerifrån. Kom ihåg att påsen med briketter stängs och ställs åt sidan – så långt bort från grillen som möjligt. Tändvätska eller inte? Nja, det finns rekommendationer att inte använda tändvätska, men visst får man lättare fart i briketterna med det. Om du väljer att använda tändvätska, spruta lätt över briketterna och låt det hela sedan dra några minuter innan du tänder på. Briketterna är klara när de är täckta med grå aska efter ungefär 25 minuter.
Gasol
Öppna locket och reduceringsventilen. Sätt på främsta brännaren på max. Tryck på tändknappen efter 2-3 sekunder. Efter 1-2 tryck ska brännaren vara tänd. Vrid härefter på mittersta och bakersta brännaren.
Sätt på locket – Låt grillen förvärmas på max till ungefär 245-275 °C. Lägg på maten på gallret och sänk värmen till temperatur enligt recept.


Köpinformation
Landmann www.landmann.se
Primus www.primus.se
Skånska Byggvaror www.skanskabyggvaror.se
Weber www.weber.com
Wägerths konstsmide Wira bruk www.wirabruk.com