Grillar vi gillar!

Nu börjar årets bästa säsong. Grillsäsongen! Finns det något godare än en nygrillad köttbit med en smaskig sallad till. Det smakar sommar, sol och semester.
Bärbar festplats. Finemang för årets båtsemester eller sommarpicknicken. Primus nya grill Primus Vidar BBQ, passar alla miljömedvetna människor som vill undvika engångsgrillen! Med en grillyta på 28x35cm ryms enkelt mat för upp till fyra personer. Pris 799 kronor. Primus.

En dag så här års så händer det något. Plötsligt ligger grilloset som ett dis över villakvarteren runtom i Sverige. Här får du tips på årets grillar men vi bjuder också på några smarriga recept. Årets grillar bryter tidigare trender av större och större, många av årets nyheter är bärbara. För inte grillar man bara på altanen, utan även på båtsemestern eller på sommarutflykten.

Men frågan är gasol eller briketter? Det sägs att det bevisligen inte finns någon smakskillnad dem emellan, men det finns definitivt många skilda åsikter om detta! Men om smaken inte är skillnaden, vad är det då?

Att tända en brikettgrill är socialt och tar tid och kräver lite mer än det lilla knapptrycket gasolgrillen går igång på. Gasolgrillen ger en perfekt låga vid ett tryck på knappen och ger också en precis temperaturreglering. Och du slipper städa. Brikettgrillar kräver mer ifråga om underhåll, men är å andra sidan billigare. Oavsett vad du väljer – se till att tända den där grillen ofta i sommar.

Lime är årets grillfärg! Det bli kanske inte godare, men det känns festligare under tiden. Här en bärbar smart grill att ta med på utflykten. Smokey Joe lime. Pris cirka 649 kronor. Weber.
För brikettfantasten. En riktig Weber för alla sommarens grillfester. Master Touch 67 cm. Pris cirka 3 995 kronor. Weber.

Snabb och god grillmiddag!

Fläskkarré med yoghurtsås
(4 personer)

Du behöver:
4 bitar fläskarré
Valfri marinad

Låt gärna köttet ligga och dra i marinaden en timme eller mer.
Under tiden gör du såsen som helst också ska dra en timme och fixar den varma salladen.

Varm potatissallad med tomat och avokado

Du behöver:
1 granatäpple
250 g körsbärstomater
2 avocados
6 stora potatisar

Skala och skär potatisarna i stora klyftor. Stek dem i ugnen i 225 grader i cirka 20 minuter.
Gör under tiden i ordning resten. Dela granatäpplet i två delar och skrapa ut innehållet i en skål. Dela körbärstomaterna i två delar och lägg dem i skålen. Skala och dela avocodan i bitar, lägg även dessa i skålen. När potatisen är genomstekt blandar du även denna i skålen. Sen är salladen klar!

Yoghurtsås:
Matyoghurt 5 dl
Rivet skal och saft från 1 citron
Vitlökslyfta 1, helst färsk
Honung, cirka en matsked
Salt & peppar

Blanda allt i en skål. Låt stå och dra i rumstemperatur minst 1 timme.

Utekök. För den som har plats och tid! Ett riktigt kök för utomhusbruk, för det här är absolut mer än en grill. Vad sägs om grillspett med motor, inbyggd belysning, fyra stycken huvudbrännare, kylbox och arbetsbänk i granit. Utekök avalon 12781. Landmann.

Men blir det ändå inte godast på kol? Här en klassisk klotgrill med dubbelemaljerad plåt, termometer på locket, förvaringskorg på vagnen och en redskapshållare – allt för en lyckad grillkväll. Klotgrill lyx 31324. Landmann.

Så tänder du grillen!

Briketter
Tålamod – det är vad som behövs för att få bra resultat med en brikettgrill! Börja med att lägga en hög av briketter i grillen och tänd upp nerifrån. Kom ihåg att påsen med briketter stängs och ställs åt sidan – så långt bort från grillen som möjligt. Tändvätska eller inte? Nja, det finns rekommendationer att inte använda tändvätska, men visst får man lättare fart i briketterna med det. Om du väljer att använda tändvätska, spruta lätt över briketterna och låt det hela sedan dra några minuter innan du tänder på. Briketterna är klara när de är täckta med grå aska efter ungefär 25 minuter.

Gasol
Öppna locket och reduceringsventilen. Sätt på främsta brännaren på max. Tryck på tändknappen efter 2-3 sekunder. Efter 1-2 tryck ska brännaren vara tänd. Vrid härefter på mittersta och bakersta brännaren.

Sätt på locket – Låt grillen förvärmas på max till ungefär 245-275 °C. Lägg på maten på gallret och sänk värmen till temperatur enligt recept.

Smideskonst. Den här urtjusiga grillställningen på tre ben kommer från Wägerths Konstsmide på Wira bruk. Grillställning på tre ben med reglerbart grillgaller. Pris från 2 075 kronor. Wägerths konstsmide, Wira bruk

Läcker grill för placering i trädgården. Grill med höj och sänkbart galler i rostfritt. Pris inklusive en snurrkrok och verktygskrok 3 348 kronor. Wägerths konstsmide, Wira bruk.

Köpinformation

Landmann www.landmann.se
Primus www.primus.se
Skånska Byggvaror www.skanskabyggvaror.se
Weber www.weber.com
Wägerths konstsmide Wira bruk www.wirabruk.com

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar