Grilltips för hungriga

Äntligen är grillsäsongen igång på allvar. Här får du några snabba grilltips.


Den här gasolgrillen heter Outdoor Chef Como 570 Eclipse och kostar ca 4 495 kronor. Strateg Trade/Air Liquide.

En perfekt grillning kräver givetvis bra råvaror, men tålamod är också en viktig ingrediens. Tändvätskan måste få dra in ordentligt och det är på glödbädd, inte bland lågor man ska tillaga maten.

Glödbädden ska vara grå

Mellan 1/2 till 1 decilitet tändvätska brukar vara lagom till en normalstor kolgrill, briketter kräver mer än kol. Sedan behöver tändvätskan minst 10 minuter för att hinna dra in ordentligt . Vänta tills glödbädden är grå innan du lägger på det du ska grilla. Men ta gärna fram fisken/köttet en stund innan, det blir både godare och går snabbare om det inte kommer direkt från kylen.

Pensla grillgallret med lite olja innan du lägger det på grillen, så fastnar inte grönsakerna så lätt på det. Om köttet eller fisken marinerats så bör du torka av det så att det inte droppar innan du lägger på det på gallret. Annars riskerar du att det slår upp lågor. Om det slår upp lågor från gasolgrillen, utan att det droppat på den, kan det bero på att lavastenarna är smutsiga. Du kan köra dem i diskmaskinen.

Fet fisk lättast

Fisk ska bara vändas en gång, och fet fisk är lättast att lyckas med. Prova gärna något annat än laxen. Makrill blir jättegott att grilla, likaså marulk, gärna marinerad i lite soja, ingefära och citron. Marulken är visserligen inte fet, men fast och kompakt i köttet.

För att inte flintasteken ska böja sig som en liten skål, kan du skära ett par snitt i svålen så behåller den formen. Hel, oskalad lök och potatis går jättebra att baka hel direkt i glöden. 

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar