Vann utmärkelsen årets kock 2008 och är medlem i Kocklandslaget. Känd från TV3:s Stjärnkockarna och med ett cv från bland annat Hotell Borgholm, Högbo Brukshotell, Fågelbrohus och Pontus Frithiofs restauranger.
1. Väljer kött med fett
Jag grillar fläskkarré eller entrecôte. Det blir oftast bäst när köttet har mycket insprängt fett.
2. Vänta in glöden
Tända grillen i tid. Många grillar när det fortfarande brinner. Det ska hinna bli en perfekt glöd, då ska köttet eller fisken på.
3. Gör busenkla röran
Turkisk yoghurt, citronskal, lite honung, salt, svartpeppar och valfri färsk ört. Busenkelt och funkar till allt.
4. Glöm inte hemliga knepet
Att alltid kyla ölen dagen innan. Då sitter man inte i skiten på det i alla fall…
Paul Svensson
Foto: Jacob Fridholm
Frilansande kock. Känd från bl. a. TV4:s ”Mat¬akuten” och God Morgon Sverige, SVT, har jobbat som kökschef på stjärnkrogarna F12 och Bon Lloc. Har givit ut boken Paul Grillar, Norstedts.
1. Gillar grönt
Efter vintern längtar man efter primörer och jag grillar gärna lökar av olika slag. Annars blir det stora fiskar och köttbitar – i år blir det inte biffar. Mycket grönt!
2. Flytta ut matlagningen!
Marinera inte i olja! Det täpper till porerna i köttet och är förödande för grillen. Flytta ut matlagningen så snart det blir lite värme. Använd grillen till mer än att grilla, koka potatis och annan mat också.
3. Gör universalsåsen
Soya, ingefära, vitlök, chilisås och timjan! Funkar till det mesta och smakar kanon!
4. Jobba med locket
Jag jobbar mycket med locket på min kolgrill för att skapa ugnsvärme. Det ger en fantastisk rymd på smaken! Att baka bröd möjliggörs med locket och blir galet gott.
Markus Aujalay
Foto: Linus Hallsénius/TV4
Årets kock 2004, driver restaurangrörelsen Winterviken i Stockholm och Fjällpuben i Åre tillsammans med Melker Andersson. Även känd från Sveriges Mästerkock på TV4.
1. Välj fläsk
Fläskkarré med massor av grillade grönsaker!
2. Tänd i tid!
Tänd grillen i tid! Använd en klotgrill! Bäst för både smak och flexibilitet.
3. Satsa på grekiskt
En god tzatsiki passar till det mesta.
Vill du läsa fler artiklar som den här?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!