Säker vid grillen

Här är tipsen du inte kan vara utan inför sommarens grillfester!


Gasolgrill eller kolgrill? Gasol, kol eller briketter? När det drar ihop sig till grillsäsong finns det en hel del frågor att besvara – dessutom ett och annat som du kanske inte tänkt på, men som är nog så viktigt att känna till.

Brandrisk

Som alltid när man handskas med öppen eld finns det en brandrisk, men tänker man efter före minskar risken. Först och främst måste din grill stå på ett plant och obrännbart underlag. Har du en altan av trä eller ett trädäck måste du ha en plåt eller dylikt att ställa grillen på. Men det är förstås bättre att ha den på stenplattor eller klinker, för engångsgrillen duger det bra med sand.
Behöver du tändvätska till grillkolen ska den förvaras minst tre meter från grillen. Förvara tändstickorna inlåsta, så är de ur vägen för småbarnen.

Lämna aldrig en grill! Låt någon annan göra kringjobbet med dukning och framplock av grillmat och garnityr.

Gasolgrillen

Läs bruksanvisningen noga. Grillen är bara för utebruk, den får alltså inte användas inomhus. Gasol säljs på komposit- , aluminium- och stålflaskor.

Använd endast orange SIS-märkt gasolslang. S k svetsslang och plastslang är inte gasolbeständig och duger absolut inte.

All slang bör bytas ofta, minst vartannat år om grillen står ute i solen. Sura vätskor, salladsdressing till exempel, kan också påverka hållbarheten, så spiller du måste du torka av direkt. Gör böjprov med jämna mellanrum! Om du då upptäcker sprickor måste du omgående byta ut slangen

Se till att du har rätt storlek och höjd på grillbordet. Har du gott om plats ökar säkerheten.

Flera olyckor har inträffat där gasolgrillens låga kommit i jämnhöjd med säkerhetsventilen. Kläm aldrig in slangarna eller kopplingarna! Du bör också innan du tänder grillen se till att slangarna inte kommer att ligga an mot någon het yta. Använd inte heller hemmagjorda anslutningar eller kopplingar, utan köp godkänt originalmaterial. Se över grillen minst en gång per år.

Kolgrillen

En traditionell grill för kol eller briketter är lättare att förvara än gasolgrillen, men kräver mera underhåll. När du tar fram den för säsongen, får du se till att det inte blivit några rosthål i den. Titta också på vingmuttrarna i benkonstruktionen.

Vilket bränsle bör du använda? Ja, det beror på. Större stycken grillar du bäst på briketter, för enstaka skivor går det lika bra med träkol. Men se till att det är miljömärkt!

Innan du tänder tar du lämpligen fram en handbrandsläckare, en fylld strilvattenkanna eller en blomspruta, grilltång och grillvantar, som går högt upp på armarna.

Häll på en ordentlig skvätt tändvätska eller använd elbraständare till en välfylld kolbädd. Blås försiktigt för att få fart på elden, men se till att inga gnistor flyger iväg. Har du också en blomspruta i beredskap får du snabbt ner de flammor som kan slå upp från droppande fett.

Det tar tid att få fart på grillbriketter, så beräkna gott om tid för att få den riktiga kolglöden innan du lägger på det du vill grilla. Efteråt släcker du glöden med vatten eller kväver den med en plåt eller ett lock.

Viktigt om gasol

Vad får jag förvara var?
Största mängden gasol du får förvara i enfamiljshus är en flaska i storlek P 11. Dessutom får du ha en i reserv. Du får bara förvara gasolflaskor i enbilsgarage – i garage för flera hushåll får man inte hantera någon brandfarlig gas över huvud taget.

Du får inte heller förvara gasol under marknivå, om inte utrymmet har fläkt.

Vad gör jag om gasolen läcker ut?

Gasol har som tillsats ett luktmedel för att varna vid läckage, och känner du lukten, så stäng ventilen på gasolflaskan och vädra. Ta reda på var läckaget finns med läckspray eller diskmedel och vatten och åtgärda läckan.

Gasolen är tung, och gas som läcker ut kommer att lägga sig på golvet och rinna ner i avloppsbrunnar. Det är bättre att ha gasolen i ett uthus, men var noga med att inte barn kan komma åt den! 

Åtta punkter att hålla koll på

1. Gasolflaskorna ska transporteras, förvaras och användas stående.

2. Skyddshuv och plastpropp ska vara påsatta vid transport och förvaring.

3. Läs alltid bruksanvisningen innan du tänder.

4. När du ansluter utrustning till gasolflaska (gäller ej campingflaska) – tänk på att anslutningen är vänstergängad och skruvas i åt ”fel” håll.

5. Bygg aldrig in en gasolapparat, om den inte är anpassad för det.

6. Se till att slangen aldrig kan kan komma åt någon het anläggningsyta.

7. Täthetstesta varje gång du ansluter.

8. Stäng alltid flaskventilen efter avslutad grillning.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar