Grilla kan man förstås göra året om men det är ju främst under den varma årstiden som vi älskar att sitta ute och mysa med en härlig grilltallrik och något gott i glaset.
Det finns några saker som är A och O när man grillar: se till att grillen är ordentligt varm, krydda ordentligt, vänd ofta och låt köttet vila en stund efteråt. Sedan krävs bara lite fantasi och några goda vänner för att göra grillkvällen perfekt!
Kycklingsatay med fruktspett och nudelsallad
– 4 personer –
Kycklingspett:
500 g kycklingfilé, skinka eller nötinnanlår
2 msk soja
2 msk olja
1 tsk salt
2 krm mald svartpeppar
Gör så här:
1. Skär köttet i bitar och trä det på grillspett
2. Blanda soja och olja och pensla på köttet.
3. Salta, peppra och grilla spetten 5 – 7 minuter. Snurra dem då och då under grillningen.
Sataysås:
1 vitlöksklyfta
1/2 msk olja
1 tsk chilipulver
1 krm av vardera mald ingefära, spiskummin och koriander
ca 1 krm sambal oelek
1 msk farinsocker
1/2 tsk salt
ca 100 g jordnötssmör
1 msk pressad lime eller citron
1 1/2 dl vatten + 3 msk vatten under sjudningen
Gör så här:
1. Skala och hacka vitlöken
2. Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull och fräs vitlök och alla torra kryddor
cirka 1 minut under omrörning
3. Blanda ner alla övriga ingredienser, koka upp och låt sjuda tills såsen tjocknar, 3 – 4 minuter, rör om då och då, Späd med vatten om det behövs när såsen värms på nytt. Låt den inte koka.
Tips!
Det är inte bara kyckling som passar till satayen. Prova också gris eller nötkött.
Fruktspett:
2 bananer
1/2 färsk ananas eller 4 ringar konserverad
1 röd paprika
Gör så här:
1. Skär frukt och paprika i bitar och trä dem på grillspett
2. Pensla spetten med olja och grilla dem cirka 3 minuter. Snurra dem då och då.
Nudelsallad:
250 g äggnudlar
1 msk olja
1 liten finhackad röd spansk peppar
1 finhackad vitlöksklyfta
4 salladslökar eller 1/2 strimlad rödlök
1 msk finhackad färsk ingefära
1 strimlad röd paprika
1 strimlad gul paprika
150 g strimlade färska sockerärter
2 msk japans soja
2 krm grovmald svartpeppar
garnera eventuellt med krasseblommor
Gör så här:
1. Koka nudlarna enligt beskrivningen på förpackningen
2. Fräs spansk peppar, vit- och salladslök och ingefära hastigt i olja
3. Tillsätt paprika och sockerärter. Blanda ner nudlarna. Smaka av med soja och peppar. Salladen kan serveras varm eller kall.
Grilla med Allt om Mat
Körsbärssalsa
– 6 personer –
Det ska vara stora söta körsbär till salsan. Blanda ihop den försiktigt så att inte bären färgar av sig.
200 g körsbär
3 gula tomater
1 ½ dl hackad salladslök
1 msk hackad röd spansk pepparfrukt
2 msk olivolja
2 msk pressad citron
2 krm salt
½ krm nymald svartpeppar
Gör så här:
1. Halvera och kärna ur körsbären. Skär tomaterna i klyftor. Ta bort kärnorna och skär tomatköttet i bitar.
2. Vänd varsamt samman körsbär, tomatbitar, salladslök och chili.
3. Blanda olivolja, citronsaft, salt och peppar. Häll det över salladen och blanda försiktigt.
Ur nya boken Grilla med Allt om Mat
Grillad lax med västerbottenfritata
– 4 personer –
Foto: CajP, Gunnar Nydren
4 portionsbitar lax
0,5 dl CajP BBQ oil Lime
5 ägg
2 scharlottenlökar, finhackade
5 potatisar, kalla och skivade
100 g riven västerbottenost eller annan smakrik ost
0,5 dl skuren gräslök
2 msk hackad persilja
smör, salt och peppar
Gör så här:
Lägg laxen i en påse och slå på oljan, låt det marinera ca 30 minuter. Låt den sedan rinna av innan grillning.
Lägg ett par matskedar smör i en stekpanna (gärna teflon eller liknande). Stek den finhackade löken tills den blivit mjuk utan att den får färg. Tillsätt potatisen och låt den steka ned någon minut. Vispa samman ägg, örter och ost, smaksätt med salt och svartpeppar. Slå äggsmeten i pannan och stek den som en vanlig omelett, vänd sedan upp den på en skärbräda och skär fina tårtbitar. Grilla laxen och servera den med fritatan och någon god, kall sås.
Text: CajP