Tareq Taylor: ”Mat ska vara enkelt!”

Mat är en del av hans livsstil. Det ska vara gott, och enkelt! Här tipsar kocken Tareq Taylor om sommarens godaste grillmat, kryddan som passar till allt – och knepen som får grillfesten att lyfta.

Tareq Taylor har testat det mesta – allt från det nya nordiska köket till andra uppblossande matflugor. Men nu har han hittat sin egen matfilosofi: Gräv lokalt och krydda med världen!

– Man måste få med sin personlighet i köket. Ta med ditt eget mat-arv till köket och lägg till det nya du tycker om! 

Att gräva lokalt och krydda med världen betyder för Tareqs del att till exempel odla sina egna grönsaker och handla lokala råvaror, och sedan förhöja smakerna med all världens kryddor. 

– Jag tar vara på stundens inspiration. Just nu har jag ett extra brinn för palestins­­ka smaker, eftersom det är mitt eget arv.

Tareq kryddar grillköttet med dukkah
Tareq brukar helgrilla kött, krydda det med dukkah och skära upp det vid servering.
Foto: Peter Carlsson

Grilla enkelt

Sommar är såklart grilltid, oavsett matkultur älskar de flesta grillat. 

– Alla kan grilla, och det enkla är oftast det godaste. Och skyll inte på grillen, du klarar dig gott och väl med en vanlig bensinmacksgrill!

Eftersom Tareq gärna även vill hinna umgås med vännerna när han bjuder på grillfest förbereder han maten innan så mycket det går. Grillen åker på tidigt, långt innan gästerna kommer, och då grillar han grönsaker som zucchini, lök och paprika som sedan skärs ner i en skål och serveras avsvalnade. 

– Sen gör jag det enkelt: Jag ställer fram de grillade grönsakerna och någon röra på bordet. Och till det serverar jag kvällens paradnummer, som kanske är en helgrillad lammstek eller en stor fisk. De ska inte kryddas innan, utan jag kryddar ofta med dukkah – en nöt- och kryddblandning – efteråt i stället. Dukkah passar till allt: kött, kyckling och fisk!

Tareq odlar egen lök
Tareq älskar egenodlat: ”Löken smakar gudomligt, och purjolöken blir så söt och god.”
Foto: Ur boken Mat som gör gott

Läs också: Sommarens godaste grillrecept

Om Tareq

Namn: Tareq Taylor.
Titel: Kock och entreprenör.
Bor: I Lomma i ett hus med trädgård.
Familj: Frun Stina, dottern Ellen och vovven Bruno.
Drömmer om: Att få vara frisk och vara en del av det liv han lever.
Aktuell med: Boken Tareqs matresa (Bonnier fakta).

Grillvkäll à la Tareq
Foto: Ur boken Mat som gör gott

Grillkväll à la Tareq!

  • Absolut inget fint dukat bord! Jag vill att folk ska kunna slappna av. 
  • Musik lyfter – ganska hög musik faktiskt! Jag kör Bee Gees eller Earth, Wind and Fire!
  • Bjud på en god drink direkt, gärna med lite skjuts i – jag gillar Negroni!
  • Gott alkoholfritt är kombucha och fermenterade teer.
  • Duka nära grillen. Då kan du umgås med gästerna samtidigt som du grillar!

8 snabba svar om grillat 

Rub: Jodå, rub är kul!

Glace: Mindre road. Det är kladdigt och smakar mest rökt ketchup.

Marinad: Se upp! Kött ska smaka kött, fisk ska smaka fisk. Krydda efteråt i stället!

Kryddor: Gör min dukkah! (Se receptet intill, eller köp färdig i butik.)

Sås: Det godaste är denna enkla: När du helstekt kött – skiva köttet och ta vara på köttsaften. Tillsätt lika delar citron och olivolja, och badda köttet med blandningen.

Glöden: Inte för het! Många bränner sönder maten. Sänk värmen lite och ta kontroll.

När är det klart? En köttermometer är en bra hjälp!

Hur ofta ska man vända? Vänd köttet ofta så blir det jämnare tempererat.

Vill du grilla vegetariskt? Prova att helgrilla blomkålshuvuden eller rotselleri, tipsar Tareq.
Foto: Peter Carlsson

5 missar vid grillen 

Från kylen till grillen. Nej, inget ska vara kylskåpskallt! Det blir bättre resultat när råvarorna är rumstempererade.

Sent ute. Tänd grillen i god tid!

För bråttom. Köttet ska vila när det har grillats. Om det hinner bli kallt, ge det en snabb touch på grillen igen så att ytan blir het.

Köttmiss. Fel kött i varukorgen. Kött är en lyxvara! Det är bättre att äta lite mindre kött men att då välja bra kvalitet. 

Fettsnålt. Fel kött i varukorgen igen! Välj en köttbit med mycket marmorering. Fettet smälter under grillningen och ger massor av smak!

Gremolata
Gremolata passar utmärkt till grillat.
Foto: Peter Carlsson.

Läs också: Ta grillningen till nästa nivå

Recept: Gremolata

  • 3 finhackade vitlöksklyftor
  • rivet skal från 1 citron
  • 2 dl finhackad bladpersilja
  • 2 msk olivolja
  • en nypa flingsalt

Blanda alla ingredienser i en mortel. Servera som tillbehör till grillat.

Dukkah
Foto: Peter Carlsson

Recept: Dukkah

  • 3 dl sesamfrön, vita
  • 1 tsk dillfrön
  • 1/2 tsk chiliflakes
  • 1/2 tsk citronpeppar
  • 1 msk korianderfrön
  • 1 msk senapsfrön
  • 1 tsk kryddpeppar
  • 1 msk spiskummin
  • 1 1/2 tsk svartpeppar, hel

1. Rosta 1 dl sesamfrön tillsammans med övriga kryddor tills det börjar dofta gott och sesamfröna blir gyllene. Rör ofta!

2. Krossa blandningen i en mortel eller mixa i matberedare.

3. Tillsätt sedan 2 dl orostade sesamfrön. Salta efter smak.

(Till kyckling lägger Tareq även till hasselnötter och torkad frukt i sin dukkah.)

Negroni

Recept: Negroni

  • 3 cl gin
  • 3 cl campari
  • 3 cl vermouth
  • några remsor apelsinskal
  • is
Grillad persika

Grillande god efterrätt 

”Halvera persikor och lägg dem med platta sidan mot grillen. Grilla, lägg i en skål och häll över en söt likör, till exempel amaretto eller citronlikör. Servera med glass.”


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar