Vårens nya grillar

Våren har kommit och grilloset har redan börjat sprida sig över stora delar av Sverige. Har du inte kommit igång med grillandet än? Här är årets mest spännande nya grillar!


Fåglarna kvittrar. Studsmattorna knarrar. Grannarna grillar. Och du själv? Är det dags för en ny grill så är utbudet större än någonsin: el, kol eller gasol; från minimalt till kolossalt; från rostfritt till svart; från ett par hundralappar till en halv bil.

Vi har tittat på nyheter från kända och mindre kända tillverkare. Rostfritt och gasol är två mycket vanliga egenskaper, men vi har försökt spegla ett så brett utbud som möjligt bland de elva grillar vi valt ut. Dessutom tipsar vi om ett alternativ för dig som tröttnat på att bara grilla och ett annat alternativ för dig som tycker att grillar tar alldeles för stor plats.

Grilla med rotation

Banika från Barbecook påminner lite om en klassisk tombola. Inte så konstigt eftersom funktionen är liknande – den grillar din kyckling eller vad det nu är på ett motordrivet grillspett som sakta roterar framför en vertikal kol- eller vedeld. Grillskålen är tillverkad i kraftigt gjutjärn och locket av rostfritt stål har en inbyggd termometer. Långa grillbestick och ett justerbart grillhalster gör att grillen kan användas till många olika maträtter. Banika mäter 70x130x65 cm (bxhxd), kan även användas som eldstad och kostar omkring 8 000 kronor.

Ta grillen med dig

 

Habanero Snakewood P39 är en picknickgrill med lock och balja av pulverlackat stål. Det låsbara locket gör det enkelt att bära med sig grillen, som har lockupphängning och fällbara ben. Snakewood har en grillyta på
1 135 kvadratcentimeter och dessutom ett värmegaller på 542 kvadratcentimeter. Finns hos Lantmännen Granngården, mäter 40x40x54 cm och kostar 249 kronor.

Med sladd, utan kladd

 

En elgrill kan vara ett smidigare och miljövänligare alternativ till en traditionell grill. Severins grill med stativ, modell 2792, har en grillyta på 41×26 cm, vilket är 25 procent större än föregångaren. Den emaljlackerade elgrillen är på 2 500 watt, har reglerbar termostat, samt galler och vindskydd som är avtagbara. Vatten i grillfatet minskar rök och lukt till ett minimum. Storleken är 40×51 cm, höjden 76 cm och priset cirka 890 kronor.

Tänk större

 

Landmanns grilltunna finns i år även med lock, vilket gör den mer flexibel. Locket är av lackerad plåt och rymmer även ett varmhållningsgaller. Den undre halvan av tunnan innehåller ett förkromat grillgaller med en yta på 71×35 cm och ett kolgaller. Hela tunnan mäter 95x92x72 cm (bxhxd), finns hos Lantmännen och kostar cirka 1 195 kronor.

Ställ den på bordet

Weber Char Q är en lättviktsgrill som mäter 81x66x62 cm (bxhxd) och som kan stå på ett trädgårdsbord om man har tillräcklig plats. Rejäla handtag gör den lätt att flytta och som tillbehör finns en rullväska med hjul. Char Q har en grillyta på 39×54 cm, avtagbar dropplåda, grillgaller i porslinsemaljerat gjutjärn och glasfiberförstärkt nylonram. Den omfattas av ett femårigt garantisystem och kostar cirka 2 495 kronor.

Sätt färg på grillen

För dig som vill sätta lite färg på tillvaron finns det alternativ. Gasolgrillen Gourmet från Lidab har huv i grön- eller blålackerad emalj. Även grillgaller samt flametameplåtar är helt i emalj, medan brännare och bakre skyddsplåt är i rostfritt. Gourmet finns i tre modeller: 4072, 4073 och 4074, med två, tre respektive fyra integrerade elektriska tändare. Grillhöjden är 89 cm och grillytan 48 cm djup och 36/64/80 cm bred. Priserna ligger på omkring 3 990, 4 490 respektive 5 990 kronor.

Med kok och wok

Primus Trio DeLuxe är en vidareutveckling av Trio-modellen med en kraftfull kokplatta med wok-hållare på ena sidohyllan. Den andra sidohyllan innehåller en skärbräda och en långpanna i rostfritt som kan sättas in i grillen och hålla maten varm. Trio DeLuxe har batteritändning, tre kraftiga brännare och grill- och stekgaller i gjutjärn, samt termometer och värmehållningsgaller i locket. Under grillen finns skåp och kryddhyllor. Stålramen är lackerad och lock, sidohyllor och skåpdörrar är i borstat stål. Grillen levereras med slang och regulator och har ett pris på cirka 5 495 kronor.

Grilla med ny design

T-Grillen från Scandy Garden har inte bara en ny, elegant design i rostfritt stål. Den innehåller även ett nyutvecklat brännarsystem, med fyra rostfria brännare samt sidobrännare, som minimerar flammor eftersom fett med mera droppar rakt ner på avrinningsplattan. Grillen har elektronisk tändning, två grillgaller i gjutjärn och ett varmhållningsgaller, och har en grillyta på 45×45 cm. Gasflaskan trollar du bort genom att förvara den i pelaren. T-Grillen är förmonterad till 95 procent och kostar omkring 9 900 kronor.

Köksö i trädgården

Med Island Barbeque har du allt du behöver för grillpartyt på en och samma plats. Denna fristående köksö har en bardisk av FSC-certifierad teak och två isolerade förvaringslådor som håller mat och dryck kylda. Grillen, som är tillverkad i rostfritt stål, är gasdriven och enkel att tända och har ett fack för en 10-12 kg gasflaska. Grillytan har tre matlagningsfunktioner för olika behov: öppna galler, stängda galler samt en teppan yaki-häll som man kan steka grönsaker på eller använda som traditionell stekplatta med kastrull. Detta nya flaggskepp från Electrolux kostar cirka 44 900 kronor.

Rök, stek eller halstra

Strandköket från Harvia är inte nytt, men kan kanske ge dig nya idéer om du börjar tröttna på att bara grilla hela tiden. Med det kan du flamsteka, röka, halstra eller låta genomsteka långsamt; främst fisk men även kött och annat. Strandköket är tillverkat i rostfritt stål med förkromade galler och innehåller värmeplatta, fettavskiljare, galler för rökning och galler för flamstekning inklusive fästen. Som tillbehör finns såväl halster som stekhäll. På det senare kan du steka fisk, kött, pannkakor och grönsaker. På härden är det behändigt att tillreda ugnspotatis, rovor eller varför inte en liten rövarstek. Diametern är 42 cm, höjden 70 cm, vikten 17 kg och priset cirka 2 595 kronor.

Trolla bort grillen

OBS! Skålen ingår ej.

Till sist, är du ute efter en grill som nästan inte tar någon plats alls? Grilliput är det passande namnet på detta rör som är 29 cm långt, 2,2 cm i diameter och väger 560 gram. Skruva av toppen på röret, så hittar du ett något mindre rör, ett dussin stänger och fyra fötter inuti. Några minuter senare har du satt ihop en grill med en grillyta på 23×26 cm. Grilliput är gjord i rostfritt stål och går att diska i diskmaskin. Den säljs på ett 40-tal platser i Sverige, bland annat hos Naturkompaniet, och kostar strax under 400 kronor.

Köpinformation

Barbecook, www.barbecook.se
Electrolux, www.electrolux.se
Grilliput, www.grilliput.com
Harvia, www.harvia.fi
Landmann, www.landmann.se
Lantmännen Granngården, www.granngarden.se
Lidab, www.lidabgroup.com
Primus, www.primus.se
Scandy Garden, www.scandy.se
Severin, www.severin.se
Weber, www.weber.com

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar