Häggmispel – planteringsråd och tips

Häggmispel är en uppskattad och lättskött häckväxt. Här får du planteringsråd och tips.


Häggmispel – varma färger till hösten

Häggmispeln är en vanlig häckväxt som många av oss har hemma i våra trädgårdar. Tycker du att det är för lite insynsskydd runt huset eller saknar du varma färger i trädgården fram mot höstkanten? Då är det troligen en häggmispel du behöver.

 

Vackra vita blomklasar

Häggmispeln är lätt att sköta om. Du känner lätt igen häggmispeln på de ovala bladen som är räfflade på ovansidan och sågade längs kanterna. Häggmispeln får vita blomklasar som slår ut tidig vår mellan april och maj månad.

Man kan plantera häggmispeln på de allra flesta ställen i Sverige och de överlever vintern, säger Rebecca Strömblad, Löv  & blad.

 

Insynsskydd

Behöver du mer insynsskydd eller skärma av tomten ytterligare fungerar häggmispeln bra som häck. Du ska helst plantera buskarna i flera grupper och vara noga med avståndet mellan buskarna så att häcken växer tätt. Två eller tre plantor per meter är en ganska bra avvägning.

– Häggmispeln växer snabbt och får bladbildning redan tidigt på säsongen. På bara ett par år har man en tät häggmispelhäck som skyddar mot insyn.

 

Doftar gott

Häggmispeln är vacker att titta på och doftar otroligt gott. Precis i början på året är bladen närmast kopparfärgade och när den sedan grönskar blir bladen gröna. Fram mot hösten, om häggmispeln fått rikligt med solljus, får bladen vackra nyanser av rött och gult.

 

Väldränerad jord 

– Häggmisteln växer bäst i vanlig planteringsjord. Under JAS-perioden kan man forma och klippa häcken. Man bör då skära bort gamla och grova grenar så att nya kan få plats. På så vis får man en tätare häck.

Med bra jord och rätt näring klarar sig häggmisteln bra. Näringsrik och väldränerad planteringsjord är det bästa.

 

Så vet du om du har väldränerad jord

Är du osäker på om din planteringsjord är väldränerad? Vänta ut ett regnväder och inspektera därefter jorden igen. Om vattnet ligger kvar i små pölar, utan att ha tagits upp av jorden eller runnit igenom, så är jorden inte väldränerad. Om jorden är väldränerad ska vattnet liksom rinna igenom och inte stanna kvar på ytan.

 

Sol till halvskugga

En häggmispel trivs bäst från halvskugga till direkt solljus. Ju mer sol den får på sommaren, desto mörkare blir höstfärgerna på bladen och i bästa fall blir bladen sådär härligt röda.

– Det är viktigt att man vattnar väl första sommaren man planterar häggmispeln så att vätan tränger ner på djupet där rötterna är. Man ska vattna många timmar åt gången.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar