Hjortron – här hittar du de goda bären!

Hjortron är inte bara ljuvligt goda, de är också fullproppade med C-vitamin och finns i nästan hela landet. Här ska du leta efter de gyllengula bären!

plocka hjortron

Sugen på att plocka hjortron? De delikata bären brukar förknippas med Norrland, men finns faktiskt i hela landet (med undantag för Öland), och behöver inte vara så svåra att hitta om man vet var man ska leta.

Carl von Linné gav hjortron det vetenskapliga namnet Rubus chamaemorus som förklarar att den är markväxande och liknar ett mullbär.  

Var växer hjortron?

Hjortron växer på soliga och fuktiga mossar, myrar och gräsmarker. De är släkt med hallon, men betydligt lägre till växten, bara 10-25 cm höga. Till skillnad från hallon behöver vilda hjortron både han- och honplantor för att bilda bär. Det gör att man ibland kan hitta växten, med sina räfflade, njurformade blad, men inte så mycket bär. En annan orsak kan vara att de vita blommorna, som slår ut från slutet av maj, tagit stryk av frosten. Och är det rikligt med bär ett år blir det ofta mindre bär nästa år, för att plantan behöver tid att återhämta sig lite. Så lite tur och tålamod behöver man också ha när man går på hjortronjakt!

När är bären mogna?

Hjortron mognar fram i juli–augusti. De omogna bären är hårda, röda och smakar surt. De täcks av foderblad som spricker upp när bären mognar och blir saftiga och gyllengula. Hjortron behöver mogna färdigt på plantan och ska lossna lätt från plantan när du plockar dem.

Kan man odla hjortron i trädgården?

Ja, det går faktiskt! För att få dem att trivas behöver du då försöka återskapa deras naturliga miljö, en fuktig myr, och bygga någon form av surjordsbädd. Du kan antingen gräva en grop och lägga dammduk i botten och torvblock runt om, eller använda pallkragar eller liknande, och fodra insidan med dammduk. Fyll sedan upp med rododendronjord, som har ett lågt PH-värde och är rik på torv, eller blanda upp din befintliga jord med torvströ. Plantorna bör vattnas regelbundet, täckas med täckbark inför vintern för att skyddas mot frost, och blommorna bör skyddas med fiberduk under kalla nätter.

Det knepiga kan vara att få tag i de eftertraktade hjortronplantorna, som än så länge är sällsynta på den svenska marknaden. Den självfertila sorten ‘Nyby’ som tagits fram i Finland är härdig till växtzon 6, och säljs av bland annat Blomqkvist plantskola på svenska trädgårdsmässor.

Läs också: Frossa i blåbär! Här är en oemotståndlig sensommardrink – blåbärsmojito!

Hjortronsylt passar bra till både salta och söta desserter, som till exempel våfflor, glass, ostkaka och friterad ost.

Recept – hjortronsylt

Du behöver: 

(För 1 burk)

  • 1 kg hjortron
  • 500 gram syltsocker

Gör så här:

  1. Blanda hjortronen med syltsockret i en kastrull. Låt bären stå och safta sig ca 1 timme under lock.
  2. Låt bären koka upp försiktigt och koka därefter kraftigt 2–3 minuter.
  3. Häll upp den färdiga sylten i en varm burk och förslut direkt med lock. Den färdiga sylten bör förvaras svalt. 

Källa: Norrmejerier.se


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar