Höstfix i trädgården – 9 tips från vår trädgårdsmästare!

Än finns det mycket roligt att göra i trädgården. Här ger vår trädgårdsmästare Sandra Holmes sina bästa tips!

1. Plantera mera!

Trädgårdssolbrud och höstanemon är två vackra höstblommande perenner. 

Hösten är en bra tid för att skapa en ny perennrabatt, plantera träd, buskar och häckar. Att vädret är svalare och fuktigare är bara bra. Gräv, luckra jorden, ta bort ogräs och blanda upp med ny planteringsjord. 

2. Sätt vårlökar

Ladda rabatterna med lökväxter så får du härliga vårblommor att längta till. Tulpaner är förstås fantastiska, men har du problem med rådjur så satsa hellre på till exempel påsk- och pingstliljor, snödroppar och snöklockor. Sätt många i grupp för större effekt! 

Läs också: Då är det dags att sluta klippa gräsmattan!

3. Gör en höstkruka 

En vacker kruka höjer humöret! Entrén gör du välkomnande och höstfin med ett enkelt krukarrangemang. Penséer, cyklamen, ljung, alunrot och prydnadskål är några växter som står sig fina länge i höstkrukan. 

4. Så bladgrönt

Vintersallat kan du så nu för skörd senare i höst. 

Du kan så både spenat, vintersallat och asiatiska bladgrönsaker nu, i köksland och odlingslådor, åtminstone i södra halvan av landet. Skydda gärna sådderna med fiberduk. 

5. Lägg ny gräsmatta  

Behöver gräsmattan lagas eller är det dags att anlägga en helt ny? Nu passar det både att så gräs och att lägga ut färdigt gräs på rulle.

6. Gallra i hallonbuskarna

Alla hallonskott som har gett bär i år kan du klippa av så nära marken som möjligt. De nya skotten, som ger bär nästa år, är bra att binda upp.

Läs ocksåSå sätter du tulpanlökar! 

7. Plantera vitlök 

Köp sättlökar av vitlök som du planterar mot slutet av hösten. Dela i klyftor, varje klyfta ger en ny lök. Jordärtskocka är en annan gröda som är bra att plantera på hösten. Sätt den på ett avgränsat ställe, som i en djup odlingslåda, eftersom den sprider sig kraftigt. 

8. Dela perenner

Gräv upp och dela dina vår- och sommarblommande perenner för att få fler plantor. Använd händer eller spade för att ta isär rotklumparna, och se till så att varje del har både rötter och blad kvar. Vattna ordentligt efter omplantering. 

9. Beskär träden 

September är en bra månad för beskärning. Undvik att lämna kvar stumpar, då svampsjukdomar lätt får fäste där. 

September är en bra tid för att beskära träd. Fruktträd beskär du direkt efter skörden. Ta i första hand bort döda och sjuka grenar, sådana som växer rakt upp eller inåt i kronan och dem som växer för lågt, för tätt eller skaver mot varandra.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar