Hyacinter – så lyckas du

Njut av hyacinter ute och inne. Sätt den i hyacintglas till advent eller i olika arrangemang tillsammans med andra växter. När våren kommer kan du njuta av dem i trädgårdens krukor och i rabatter.


Hyacinter blommar med täta, kraftfulla blomställningar med en ljuvlig doft. Och man kan njuta av deras blomning två gånger per år: till advent och i försommarrabatten. Det är samma art av hyacint Hyacinthus orientalis som vi har både i julgruppen och i rabatten även om det finns betydligt fler färgar att välja bland till vårrabatten.

Vi har odlat hyacinter länge och de första hyacinterna kom till Sverige under 1600-talet. När intresset för lökarna tog fart i England och Holland under 1700-talet utbröt en hyacinthysteri och man började spekulera i hyacintlökar, nästan som man hade gjort med tulpaner.

Lyckas med hyacinter till advent:

  1. Välj knubbiga plantor i butiken. En tumregel är att ju större lök man köper desto större blomställning.
  2. Sätt ner plastkrukan i en liten ytterkruka och täck eventuellt med mossa.
  3. Ska hyacinten sitta i en julgrupp planterar man den med kruka och allt. Då blir det lättare att lyfta ur överblommade lökar och ersätta med nya, knoppiga.
  4. Om hyacinten ska placeras i ett hyacintglas sköljer man första av jorden från rötterna. Låt de nakna rötterna hänga ner i vattnet, men lökens undersida, rotkakan, ska inte vara i kontakt med vattnet.
  5. De kan placeras en bit in i rummet eller i fönstret.
  6. Vattna sparsamt med jämna mellanrum för att blomstängeln ska orka slå ut ordentligt.
  7. För att blomningen ska vara längre kan man ställa hyacinterna svalt nattetid eller i ett frostfritt, inglasat uterum.
  8. Klipp av den första blomstängeln när den är överblommad. Ofta brukar en ny, lite tunnare stängel titta fram.

Plantera på hösten

Trädgårdshyacinten, som du planterar som lök på hösten, blommar utomhus april-maj. De finns i en färgskala från mörkaste blåsvart, olika nyanser av blått, rött, rosa, aprikos och gult, och till vitt. De vill helst växa på en solig plats, i en väldränerad jord men brukar klara de flesta trädgårdsjordar. Hyacinten är 15-30 cm hög och blir fin tillsammans med andra vårblommande växter i rabatten men också i kruka. På våren kan du ofta köpa färdigdrivna hyacinter, färdiga att plantera ut i tidiga vårkrukor tillsammans med exempelvis penséer och ranunkler.

Visst kan du spara julens överblommade lökar och plantera ut dem i trädgården så snart det går att gräva men då får du räkna med en slimmad, gles variant som påminner om den ursprungliga, vilda hyacinten. Trädgårdshyacinter som du planterar direkt i rabatten på hösten blir däremot täta och fina och brukar återkomma i flera år.

Njut till advent

När du köper färdigdrivna hyacintlökar till advent ska hyacintens blomställning vara knoppig och fortfarande grön. Då kan det vara svårt att avgöra vilken färg den kommer att få. Många odlare färgkodar därför plastkrukorna så det blir lättare att veta vilken färg du köper. De sätter alltså rosa hyacinter i rosa krukor och vita i vita.

Hyacint – välj rätt sorts lök

Välj lökar av bra kvalitet. Dyrare lökar får ofta kraftigare blomställningar. Inte bara lökens storlek men också drivningstemperaturen styr blomstängelns storlek. Ju svalare en hyacint har drivits, desto tjockare blomstängel får du. Mindre lökar blir bra i julgrupper där du kan sätta många tillsammans. Stora, kraftiga hyacinter kommer bättre till sin rätt om men sätter dem ensamma, gärna i ett lökglas. Det är fint att skölja bort jorden runt löken och sätta den ”naken” i ett hyacintglas.Dessa glas användes förr att driva fram hyacinterna i. Man hittar dem i blomsterhandeln eller i trädgårdsbutiken. Försök gärna hitta hyacintglas i antikaffärer och på loppisar. Ett kul samlarobjekt.

Här är våra bästa knep – så lyckas du med julblommor!

 

Välj doftstyrka

Olika sorter doftar olika starkt. Om man tycker att hyacinter doftar övermäktigt kan man välja en svagdoftande sort. Annars kan man placera dem i ett frostfritt uterum. Där håller den dessutom längre.

Doftar svagast
‘Blue Pearl’, ‘Pink Pearl’, ‘Purple Sensation’ och ‘White Pearl’.

Doftar medel
’Anne Marie’ och ’Atlantic’.

Doftar starkt
’Blue Star’ och ’Delft Blue’.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar