Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!


”Jag designade och så byggde vi tillsammans”

”Jag bor tillsammans med min sambo på en gård på Ängel­holmsslätten. Gården är från 1800­-talet och vi har renoverat den sedan 2010 då vi köpte den.

Det kändes fel att bygga ett modernt växthus på en så gammal gård, därför desig­nade jag växthuset och vi byggde det tillsammans.

Huset är till största del byggt av återvunnet material – endast tak, reglar och skruv är nyköpt. Det var en utma­ning att få ihop materialet och det tog flera år innan vi hade allt som behövdes.

Växthuset är skapat för både odling och sällskap. Vi odlar tomat, gurka, chili, citron med mera. För trevnadens skull finns här även enorma Mårbackapelargoner.”

 

Om Fredrik

Namn: Fredrik Hansson.

Ålder: 43 år.

Bor: I Ängelholm.

Familj: Sambon Håkan Lindqvist.

Gör: Är landskapsarkitekt och driver Furutorps trädgård & landskap.

Instagram: @furutorpslandskap

 

Läs mer: Guide – så bygger du ett växthus

 

”Stengolvet ger lyxkänsla”

”Jag och min sambo flyttade in i vårt hus 2012 och har sedan dess längtat efter ett växthus. Förra året blev vår dröm äntligen sann när vi byggde vårt fina växthus där vi odlar tomater, chili, gurka, squash och melon.

Något som vi ville ha från början var ett stengolv i växthuset och det fick vi hjälp av min pappa att lägga in, vilket gav det hela en lite lyxigare känsla och det blev som ett litet uterum. Det blev precis som vi ville ha det, ett stort och praktiskt växthus att odla i. Det finns inget bättre än att gå ut och hämta solvarma grönsaker!

Ett tips när du ska köpa eller bygga ett växthus är att inte välja ett för litet – du hittar lätt nya saker du vill prova att odla och då måste du ha plats för det.”

 

Om Sara

Namn: Sara Persson.

Ålder: 28 år.

Bor: Strax utanför Götene.

Familj: Sambon David, sonen Vincent, 2, samt katterna Knäcken och Märta.

Gör: Är vikarie på en förskola.

Instagram: @sara.l.persson

 

Läs mer: Vi byggde ett växthus av gamla fönster

 

”Instruktionen var krånglig”

”Vi hade länge velat ha ett uterum och bestämde oss till slut för att köpa ett växthus, men ansökte ändå om lov för att bygga ett attefallshus eftersom det skulle placeras nära tomtgränsen.

Vi byggde ihop det i somras vilket tog några veckor, dels för att vi gjorde det kvällstid och dels för att instruktionen var krånglig. Det blev många gråa hår, men vi löste det till slut och är jättenöjda! Det blev verkligen ett lyft för tomten.

Växthuset är 16,2 kvadratmeter stort och tanken är att vi främst ska använda det till att sitta och umgås i, kanske odla ett citronträd. Min dröm är att ha en vinranka i taket, hängande över bordet.

Mitt bästa tips för att göra växthuset ombonat och mysigt är att använda mycket textilier – kuddar och filtar – och även växter.”

 

 

Om Ulrika

Namn: Ulrika Sjöberg.

Ålder: 39 år.

Bor: I Fristad.

Familj: Döttrarna Wilma, 15, och Molly, 12, sambon Fredrik och hans tvillingsöner Emil och Philip, 11.

Gör: Är logistiker på Gina Tricot.

Instagram: @ulrikasjoberg

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar