Just nu i trädgården – oktober

Vintern närmar sig. Nu har första nattfrosten slagit till i norra Sverige sedan länge. Där kan den komma redan i augusti. Längre söderut blommar det fortfarande. Trots att dagarna ofta är varma är det viktigt att vara uppmärksam på nattfrost.


Vid risk för minusgrader nattetid är det dags att ta in pelargoner, fuchsior och andra växter som måste förvaras ljust och frostfritt. Vissa år kan de stå ute till oktober, andra år slår nattkylan till tidigare.

Skörda juläpplena

Innan frosten slår till är det dags att skörda sena äppelsorter. De är färdiga att plockas när de lossnar lätt från skaftet. Följer bladen med så bör man vänta ett tag till. De sorter som ännu inte mognat kan sparas till jul på en sval men frostfri plats. Slå in äpplena ett och ett i tidningspapper. Då ligger de skyddade och om röta uppstår i ett äpple sprids det inte från äpple till äpple. Lägg de inslagna äpplena i en stor låda som isolerats med frigolit. Ställ gärna lådan på en skyddad plats invid huset och täck gärna med gamla trasmattor.

Kratta löv

När frosten slagit till faller löven i mängder. Ett tips är att kratta in löven i rabatterna. Du blir inte bara av med löven, de fungerar också som ett skyddande vintertäcke för perennerna. Till våren bryts de snabbt ner och blir till välbehövligt organiska material i planteringarna. Kratta inte bort alla löv. Det gör inget om det ligger kvar löv på gräsmattan, bara det är för tjocka sjok. Är det bara måttliga mängder låt dem ligga kvar och kör sedan gräsklipparen över dem till våren. Då smulas de sönder och blir till ny näring för gräsmattan.

Höstgräv lerjorden

Bästa tiden att gräva lerjord är nu på hösten. Allt du behöver göra är att vända kokorna och låta dem ligga. Sedan får kylan göra grovjobbet. Under vintern sprängs de nämligen sönder och lerjorden bli mer lättarbetad på våren.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar