Kantareller – så hittar du skogens guld!

Har du sett herr kantarell? Här är bästa tipsen för hur du hittar den gula, granna svampen.


Läs också: Så torkar du svamp! 

Kantareller, Cantharellus cibarius, är en av våra mest älskade matsvampar, och den som väl hittat sin egen gömma håller den gärna för sig själv. Kantarellsäsongen är lång – den brukar börja i juni och sträcka sig långt in på senhösten. Ungefär två veckor efter ett ordentligt regn brukar det vara läge att ge sig ut på kantarelljakt med svampkorgen.

Kantareller i mossa

Kantareller gömmer sig ofta under mossan. Skär gärna av den med en svampkniv så slipper du ägna så mycket tid åt att rensa bort jord när du kommer hem. 

Hitta kantareller

Kantareller finns i stort sett i hela landet men är mindre vanlig i Norrlands inland. Du hittar den i gran-, bok-, ek-, och blandskog, samt även i fjällbjörkskogen.

Kantareller gillar fukt och växer ofta täckta av mossa, löv eller skogsgräs, samt i fuktiga sänkor och i kanten av diken och kärr. Skymtar du ett par gula hattar någonstans brukar det ofta gömma sig fler i närheten.

Kantarell är en mykorrhizasvamp som bara kan växa ihop med levande trädrötter som kan bilda kantarellmykorrhiza, så när du hittat några kantareller kan du gärna fortsätta leta i en ring runt hela trädet.

 

Känna igen kantarell

Kantarellen är helt gul på utsidan och har ett spänstigt gulvitt kött. Hattens ovansida är slät och har ofta en vågig kant, medan undersidan har grenade åsar som löper ner på foten. Den doftar fruktigt, är lätt att dela, och har en något skarp smak.

NarrkantarellNarrkantarell.

Förväxlingssvampar

Kantareller är lätta att känna igen och förväxlas inte med några giftiga svampar.

Blek kantarell, Cantharellus pallens, är också en bra matsvamp men har en lite annorlunda smak och konsistens än vanlig kantarell. Den är mycket blekare än vanlig kantarell, med en nästan vit ovansida och växer framför allt i ädellövskog, men även under björk och hasselbuskar.

Narrkantarell, Hygrophoropsis aurantiaca, som också brukar kallas för falsk kantarell, är dock ingen matsvamp. Den är också gul men har en mörkare undersida med skivor, en smalare ihålig fot, och ett segare tunnare kött. Den är smaklös, doftar ingenting och växer på murket trä, vid stubbar och myrstackar.

 Läs också: Giftsvamparna du bör akta dig för! 

Tillaga kantareller

Rensa kantarellerna genom att borsta bort skräp och skära av jordiga fötter. De brukar oftast inte angripas av insekter, men ibland finns det knäpparlarver inuti foten, så skär gärna ett tvärsnitt genom svamparna. Rensade kantareller klarar sig ett par dagar i kylskåpet. När du ska tillaga dem hettar du först upp svampen i en kastrull eller stekpanna tills de avger vatten. Vill du äta dem direkt låter du all vätska koka bort, men vill du frysa in dem så gör du det tillsammans med spadet.

 

Kantarellsoppa

Kantarellsoppa är utmärkt som förrätt eller lättare måltid.

Recept – Kantarellsoppa

(4 portioner)

 

Du behöver:

 • 2 l kantareller (2 l motsvarar ca 600 g)
 • 3 schalottenlökar
 • 2 msk smör eller margarin
 • 3 dl vitt vin
 • 5 dl vispgrädde
 • 1 l kycklingbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
 • 1 dl hackad persilja
 • salt och peppar

 

Gör så här:

 1. Ansa svampen. Låt den ”svettas” i en varm stekpanna.
 2. Skala och hacka löken.
 3. När vätskan kokat in i svampen, öka värmen och lägg i smöret. Fräs en stund och lägg sedan i löken. Låt löken bli mjuk och häll sedan på vinet och låt det koka in något.
 4. Blanda ner grädde och buljong. Låt det koka ca 5 minuter. Mixa soppan slät tillsammans med persiljan. Smaka av med salt och peppar.

 

(Receptet är hämtat från Ica.se)

Läs också: Trattkantarellsoppa med ädelost

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar