Hejdå kirskål – plast och lite jävlar anamma!

Kirskål växer brett och fort och i stort sett överallt. En del vill bara bli av med eländet, andra äta det. Här kommer tips på saker du kan göra. 

Kirskål är för många bara ett hemskt ogräs som aldrig tycks sluta växa som vi med avsky betraktar när det slukar våra trädgårdar. Kirskålen sprids både ovan och under jord. Fröna sprids med vinden och under jorden växter utlöpare i avancerade, trassliga rotsystem.

 

Svår att bli av med

Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att ta bort kirskålen för hand. Ska man gräva upp kirskålen måste man ta med hela rötterna. Man måste därför ner djupt under jorden och lyfta upp hela plantan med spade. Kirskålen kan bilda utlöpare på upp till ett par meter och försöker du dra upp rötterna går de ofta av. När en rot går av kan fler plantor börja växa.

 

Kirskålen dör utan ljus

Det kanske mest effektiva sättet för att bli av med kirskålen är genom att ta bort ljuset. Du täcker över rabatten eller det avgränsade området i trädgården med en stor plastpåse eller sopsäck. Lägg därefter något tungt över plasten så att den inte blåser bort och täcker det avgränsade området väl. 

Därefter väntar du åtminstone en säsong, gärna längre, innan du tar bort plasten. Kirskålen kan inte växa utan dagsljus och kommer att dö tillslut. 

 

God att äta

Kirskål kan ätas både varm och kall i exempelvis sallader, soppor, grytor eller som pesto, då gärna de tidiga skotten på våren. Smaken är något ”pepprig” och påminner aningen om selleri eller sparris. Kirskålens blad är rika på C-vitamin och innehåller mycket näring. 

Du plockar och fryser in kirskålen för att sedan ta fram den efter sommaren. 

 

Kompostera inte! 

Vill du bli av med kirskålen ska du inte lägga den på komposten. Fröställningarna och rötterna som du avlägsnar från jorden kan mycket väl spridas vidare ändå. Vill du vara helt säker på att kirskålen försvinner lägger du allt i en plastpåse och ner i soptunnan. 

TV: Redaktionens bästa klipp!
I SAMARBETE MED MILLIONMIND

Gör trädgårdsquizet och vinn presentkort på Plantagen!

Vill du fixa höstfint i hemmet och i trädgården? Tävla om presentkort på 1 000 kr hos Plantagen i vårt roliga quiz om trädgård, blommor och plantering!
plantagen

Svara på 5 frågor om trädgård, blommor och plantering och var med och tävla om presentkort på Plantagen.

En vinnare får ett presentkort på Plantagen värt 1 000 kr. Dessutom vinner två slumpade tävlingsdeltagare varsitt presentkort à 500 kr st.

För att delta i tävlingen, svara på frågorna i quizet nedan.

Se våra andra tävlingar här.

Mest lästa artiklar