Köksträdgård – så lyckas du

Inget är så gott som hemodlade grönsaker och det finns mängder av olika sorter att välja bland. Du behöver inte ha en stor yta för odling – det kan räcka med en liten pallkrage.

Bra grönsaker att börja odla i din köksträdgård 

Sugen på att skapa en köksträdgård? Här är en lista på goda grönsaker du kan ha i din odling. Det finns förstås ännu fler att välja bland!

Rädisa
  • Gräslök
  • Grönkål
  • Mangold
  • Mizunakål
  • Morot
  • Rova
  • Rucola
  • Rädisa
  • Rödbeta
  • Sallat
  • Sockerärt

Så på plats

Det enklaste är att odla sådana grönsaker som man kan så direkt i landet på våren. Vill man kunna skörda tidigare eller odla grönsaker som behöver längre tid på sig kan man förkultivera inomhus först och sedan plantera ut så snart risken för nattfrost är över. Det brukar bara andra veckan i juni i hela landet.

Så här skapar du en köksträdgård

Så frö grönsaksland köksträdgård

1. Så direkt på plats i grönsakslandet någon gång från april till juni, beroende på om man bor i Lappland eller Skåne, men också vad man sår (läs på fröpåsen). De frön som man sår sist är ärtor och bönor eftersom de behöver en jordtemperatur på 10-12 grader för att gro (och inte ruttna).

2. Gräv jorden och blanda samtidigt ner kogödsel och barkmull. Vattna hela ytan.

3. Dra fåror, raka eller i annan form, och vattna i fårans botten före sådd.

4. Så inte för tätt så slipper du gallra så mycket (står också på fröpåsen).

5. Täck fåran med jord och platta till lite lätt.



6. Håll sedan jorden lagom fuktig för att fröna ska grop bättre.

7. Gallra om fröplantorna står för tätt. Gör man inte så får grönsakerna inte tillräckligt med utrymme och näring för att växa sig stora och kraftiga. Släng inte bortgallrat utan servera dem i salladen istället.

Smarta genvägar till lyckad odling

  • För att få extra skjuts på odlingen på våren kan man täcka odlingarna med fiberduk. Den förhindrar att fukten dunstar alltför snabbt samtidigt som regnvattnat rinner igenom – och det blir varmt och skyddat under.
  • Täck odlingsbäddarna med ett tjockt lager med gräsklipp när plantorna har kommit upp en bit. Då håller jorden en jämnare fuktighet och man behöver inte vattna lika ofta. Gräset blir sedan näring när det bryts ner. Det innehåller de flesta näringsämnen, i rätt proportioner, som grönsaker behöver för att växa bra.

Läs också: Älskade pallkrage – bästa tipsen!

Plantering – välj en solig plats

Odla själv och få nyttigare och vackrare grönsaker. Hemodlat har i regel en kraftigare smak och blir mer krispiga, och man vet med säkerhet att de är ekologiskt odlade och du får på så sätt bättre koll på vad du serverar på tallriken. Odlingen behöver inte vara stor utan det kan räcka med en rejäl kruka utanför altandörren eller en låda på balkongräcket. Det viktiga är att platsen är solig.

Bra odlingsjord när du skapar din köksträdgård 

Potatis jord

Det vanligaste och mest traditionella sättet att odla grönsaker är ett trädgårdsland där man använder befintlig jord som förbättras med rikligt av organiskt material. En bra odlingsjord bör vara djup, näringsrik och väldränerad. Har man inte en bra jord från början får man sakta med säker förbättra den och hålla den levande genom att årligen tillföra rikligt med organiskt material, som gödsel, kompostjord och barkmull. Både sand- och lerjordar förbättras på samma sätt. Man kan också lägga på ny jord ovanpå den befintliga och på så sätt få upphöjda odlingsbäddar. En sådan jord värms upp snabbare på våren men avrinningen blir också bättre.

Odla i pallkrage

Pallkrage som köksträdgård

Allra enklast, särskilt om man inte har en naturligt bra odlingsjord, är att starta med ett par pallkragar. De har flera fördelar. Man kan då odla på tung lerjord eller där jordlagret är obefintligt, och om man staplar flera pallkragar ovanpå varandra kan man odla grönsaker med djupa rötter, som morötter eller svartrot, som annars skulle ha svårt att tränga ner i jorden. Tänk dock på att påsjord i regel innehåller mycket torv och blir torr och papprig efter ett tag. Så blanda helst upp den med befintlig jord och kompostmaterial för att få en bättre struktur på jorden.

Pallkragar hittar men i trädgårdsbutiker eller via nätet, men man kan även snickra ihop lådor av bräder. Låt dem vara trärena eller måla dem i en fin kulör, exempelvis slamfärg som är extra lättstruken.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

TV: Redaktionens bästa klipp!

Mest lästa artiklar