Allt du behöver veta om kompostkvarnar

Kör du skytteltrafik till återvinningen med ditt trädgårdsavfall? Kompostkvarnen hjälper dig återvinna avfallet som gödning i trädgården. Här får du veta allt om kompostkvarnar. 


Kompisen i trädgården du inte visste att du behövde är kompostkvarnen. Med den får du också igång din egen kompost på riktigt.

– Egen kompost är världens äldsta och mest naturliga gödning, säger Niklas Tillbrandt produktchef på Stihl.

En kompostkvarn kan vara trädgårdsredskapet du inte visste att du ville ha. Alla med en trädgård är väl medvetna om att det samlas en hel del bråte och restavfall efter beskärning av träd, gräsklippning, rensning av rabatter och stuprör och annat trädgårdsarbete. Ofta hamnar det bara i någon närliggande skog, eller så måste man frakta bort det till en återvinningsstation.

Kompostkvarnar är snälla mot miljön

Välj det miljösmarta alternativet och skaffa en kompostkvarn, så kan du själv hantera allt som blir över när du röjt i trädgården. Förutom att du blir av med trädgårdsavfallet är en stor fördel med kompostkvarnar att du komposterar avfallet och omvandlar det således till jord som du kan använda som gödning till exempelvis växthus och rabatter.

Det finfördelade trädgårdsavfallet används till miljövänlig kompostering, helt enkelt. Det är en naturlig gödning som fungerar alldeles utmärkt, som du plockar från din egen trädgård.

Så fungerar en kompostkvarn

Jerry Barath från Söderströms Skog & Trädgård i Skövde berättar hur kompostkvarnar fungerar:

—En kompostkvarn maler ner trädgårdsavfall så att det går fortare att kompostera materialet.

—En bra kompostkvarn kostar cirka 2 500 till 5 000 kronor.

—Vissa kompostkvarnar flisar grenar, medan andra maler isär dem på längden, vilket innebär att avfallet multnar snabbare.

—Kompostkvarnar finns både som el- och bensindrivna.

Valstekniken i kompostkvarnarna

Niklas Tillbrandt lyfter fram valstekniken i kompostkvarnarna.

 – Grenmaterialet mals sönder och blir perfekt för kompostering. Grenar matas in i maskinen genom öppningen. Vissa maskiner har en så kallad klöverbladsöppning, vilket ger en säkrare nedmatning. Med ett knivsystem flisas grenmaterialet istället och kan även bättre hacka mjukt växtmaterial på ett effektivt och noggrant sätt. 

Så vet du vilken kompostkvarn du ska välja

– Det finns i stort sett två olika typer av kompostkvarnar: valskvarnar och knivkvarnar. Valskvarnar är tystare, lättare att jobba med och ofta självmatande. Knivkvarnar arbetar snabbare och mer effektivt, och ger betydligt finare flis. Knivarna behöver dock slipas eller bytas ut med jämna mellanrum, berättar Niklas Tillbrandt.

Det här kan du använda fliset till

Niklas Tillbrandt berättar hur fliset kan göra nytta. 

Hackning och flisning

—Finfördelning av hårt och mjukt trädgårdsavfall ger mer plats. Du får ett bra råmaterial som hjälper trädgården att blomma upp igen i form av näringsrikt täck- eller kompostmaterial. 

Kompostering

— Rätt komposterat hack- och flismaterial innehåller just de näringsämnen som dina plantor och växter behöver för att frodas. Kompost kan utvinnas och användas i varje trädgård. 

Naturgödsel

– Egen kompost är världens äldsta och mest naturliga gödning. Färskt hack- och flismaterial kan användas som täckmaterial i rabatter, för att förbättra jordens struktur och skydda den mot uttorkning. Hack- och flismaterialet kommer med tiden att förmultna och skapa en jord som motverkar ogräs samt att hålla kvar fukt i jorden. Materialet kan även ha en isolerande verkan för växter eller krukor som står ute på vintern. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar